Carl Jan Granqvists vintips vecka 47

Små partier vin på bolaget

7:23 min

För att kunna fylla butikshyllorna med igenkännbara varumärken är det vanligt att Systembolagets inköpare vänder sig till storskaliga producenter. Men de småskaligt producerade vinerna finns bara under en begränsad tid.

För de flesta konsumenter är vin en dryck som man tänker sig produceras i liten skala och med hantverksmässiga metoder. I dag är en stor del av produktionen i industriell skala. Systembolaget är en av världens största inköpare av vin.

För att kunna fylla butikshyllorna med igenkännbara varumärken är det vanligt att Systembolagets inköpare vänder sig till storskaliga producenter.

Den stora majoriteten av de mer småskaligt producerade vinerna kan bara finnas under en begränsad tid. Därför lanseras dessa med jämna mellanrum.

Små partier kommer vanligen två gånger i månaden. De finns bara på butikshyllorna i några veckor i ett fåtal välsorterade butiker i storstadsområdena, men kan beställas genom webbtjänsten eller ett besök i vilken Systembolagsbutik som helst. De viner som köpts in i riktigt små partier släpps bara via Systembolagets hemsida. Här gäller det att vara inloggad och redo att klicka in sin beställning klockan 10.00 på de torsdagar då vinerna släpps. Vanligen är dessa viner slut på några sekunder.

– Man får vara på tå och väl påläst då så man vet vad man ska ha helt enkelt. Men på torsdagar kl 10 så ska man vara på hugget.

Spanskt rött vin på 75 cl flaska, 2005 Viña Tondonia Reserva

R. López de Heredia, mest kända för vinerna från vingården Viña Tondonia är en av Riojas mest kända bodegor. Vinmakningen är mycket traditionell och vinerna är trots mognad och hög ålder redan vid lanseringen mycket lagringsbara. Reserva är som många vet inte den term som används för de mest lång-lagrade riojavinerna. Reservabegreppet använder man för att signalera att det är bodegans näst mest lagrade vin.

Med sina sex år på ekfat och ytterligare sex år på flaska är denna Reserva med god marginal äldre än nästan alla andra bodegors Gran Reservas. Lagmässigt kunde man ha sålt detta vin som en Gran Reserva.

Doft: Ursprungstypisk doft med inslag av jordgubbssylt, torkade körsbär och plommon med elegant ek-kryddiga toner av kryddnejlika, kanel och kokos på en bädd av multnad vegetation, läder och tobak.

Munhåleupplevelse: Drygt medelfyllig, med harmoniskt utvecklad silkig frukt, men fortfarande en påtaglig struktur av syra och tanniner och ett långt, elegant avslut.

Alkoholhalt: 13% 

Pris: 259 kr

Årgångschampagne Magnum på 150 cl flaska, 1996 Palmer & Co. Blanc de Blancs

Den som vill ha en storartad magnumflaska champagne från en av 1900-talets mest omtalade champagne-årgångar bör logga in på Systembolagets webbsläpp-sida torsdagen den 30:e november och vara redo att klicka på beställningsknappen när klockan slår 10.00. Det kommer 24 flaskor av detta vin. Palmer & Co. är ett kooperativ, vilket kan låta lite oglamoröst, men kvaliteten på vinet av denna årgång är odiskutabel. Den som tycker att 2 299 kronor för en och en halv liter champagne känns lite magstarkt hittar en annan variant från 2005 för 829 kr på Systembolagets hyllor.

Doft: Mycket intensiv och mogen doft av bakade äpplen, smörstekt brioche, rostat kaffe och knäck.

Munhåleupplevelse: Mognad, mycket delikat mousserande och munfyllande vin med lång och mycket rostad eftersmak som klingar med en frisk citruston.

Alkoholhalt: 12%

Pris: 2 299 kr