FILM – RECENSION

Universum av garn och vild trots i "Hobbyhorse Revolution"

3:12 min

Den finländska filmaren Selma Vilhunen har på några år blivit ett av grannlandets stora regissörsnamn. Hon Oscarsnominerades för sin kortfilm från 2012, "Do I have to take care of everything" och belönades nyligen med Nordiska rådets filmpris för långfilmsdebuten "Lilla Sparven". Känd för sina berättelser om kvinnors och flickors villkor är hon nu tillbaka med dokumentärfilmen "Hobbyhorse Revolution", om en grupp tonåriga käpphästentusiaster redo att ta över gatorna. Thella Johnson har sett den.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Hobbyhorse Revolution"
Regi: Selma Vilhunen
Genre: Dokumentär
Betyg: 5 av 5

Min gammelfaster började skicka mig tidningsklippen för några år sedan. Om käpphästträffarna i hennes hemstad, och min sommarstad, Björneborg på Finlands västkust.

Snart kom ett hästhuvud på posten också, gjort av en raggsocka med bruna knappar till ögon och blå man av garn.

I Björneborg skedde i somras det historiska grundandet av stadens egen käpphästförening som nu tränar och pysslar ihop med det vanliga hästfolket på den lokala travbanan. Medlemmarna i klubben är nio år och uppåt.

"Hobbyhorse Revolution" skildrar också kampen för ett eget tryggt och fritt rum i tillvaron för flickor som bryter normerna.

I Selma Vilhunens senaste dokumentärfilm "Hobbyhorse Revolution" får vi följa den finländska käpphäst-yrans stora stjärnor. Vi kastas in i tonårstjejerna Alisas, Aiskus och Elsas kamp för medaljplaceringar. De nationella käpphästmästerskapen har känslan av en undergroundrörelse där helt egna regler utarbetats och där den som inte var där som tröstpris får gilla instagrambilderna och youtubefilmerna som snart exploderar i flödet. Men "Hobbyhorse Revolution" skildrar också kampen för ett eget tryggt och fritt rum i tillvaron för flickor som bryter normerna. En av tjejerna, Elsa, berättar hur hon, som älskade skolan, kunskap och att prata, tystats och tillintetgjorts av den smartaste pojken i klassen som kanske inte ville ha konkurrens. I käpphästkulturen finner Elsa till slut sitt eget universum av garn, vild trots och kuddstoppning. Där bara fantasin sätter gränser för vänskapen och kreativiteten.

Ledargestalten Aisku har problem hemma och i skolan och hamnar på ungdomshem. När hon få komma därifrån en helg är det på käpphästläger hon åker. De hemliga käpphästcellerna tycks finnas i varje höghusområde, i varje villaförort. Det gäller bara att hitta en kontakt. Och nån som är villig att träna en. Där, i de hembyggda käpphäststallen i hallar och på altaner, byggs en självklar gemenskap, förstås med inslag av ärkefiender som annars bara följer i sociala medier, men kan tvingas möta i mästerskapen.

Själva käpphästarna, med sina filttygsögon och namn som "Bonfire" är här kraftfulla varelser som tillskrivs lika stora personligheter som riktiga hästar. "Utmaningen är ju att vi måste spela båda roller perfekt, både ryttare och häst", förklarar tjejerna.

Aisku, Alisa och de andra är redan ikoner i sin egen subkultur. Deras hopp- och dressyrklipp ses inte bara av finländska fans och utövare utan sprids internationellt, inte minst till Sverige.

På grund av Selma Vilhunens film kommer den färgsprakande käpphästrevolutionen sannolikt att galoppera fram över innergårdarna i en än snabbare takt.