Fakta om Näcken i folktron

I nordisk mytologi är Näcken ett vattenväsen som håller till i älvar, åar och sjöar. Han sitter ute på en sten vid en fors eller ett vattenfall och spelar fiol.

Näcken försöker lura ner människor i vattnet med sitt vackra fiolspel för att dränka dem. Oftast spelar Näcken på kvällar, så då gäller det att se upp extra mycket.

Nu för tiden brukar man säga att Näcken är naken – alltså helt näck – när han sitter där och spelar. Men i gammal folktro hade han oftast på sig gråa kläder och en röd luva, ungefär som en tomte.

Näcken var mycket musikalisk och människor kunde gå till honom för att lära sig spela fiol eller flöjt. Om en spelman var mycket duktig så kunde det sägas att han hade varit hos Näcken och lärt sig spela.

Näcken kunde också spela så att människor blev förtrollade och inte kunde sluta dansa förrän solen gick upp. Han kunde också lära ut farliga melodier – om du börjar spela en sån kanske du aldrig kan sluta spela…!

Förr i tiden användes historierna om Näcken för att skrämma barn från att vara i närheten av vatten, så att de inte skulle trilla i.

Hur man skyddar sig mot Näcken

Den som ville bada nära Näckens hem kunde skydda sig genom att binda Näcken. Det kunde man göra genom att spotta framför sig, sticka en kniv i sanden på stranden eller kasta en sten i vattnet utan att det plaskade. Då kunde inte Näcken få tag på en.

Källor: Institutet för språk- och folkminnen samt böckerna Nordiska väsen av Johan Egerkrans och Älvor, Troll och talande träd av Ebbe Schön.