Om Tollans musikaliska

Podd för musikälskare. För dig som älskar radio och dokumentärer om musik och musiker. Tollans musikaliska. Ovanlig musik. Singer songwriters. Svarta, romer, HBTQ.

Om Birgitta Tollan

Jag har haft många olika liv men musiken har alltid följt med. Först akustisk gitarr hemma i flickrummet. Sedan köpte jag elgitarrer av olika märken och fastnade för en Fender Stratocaster av ljus, hård lönn med greppbräda i mjukt, mörk rosenträ. Den finns här i min studio. När inte sonen spelar på den.

Radiomediet fångade mig när jag under ett år tränade i Kalifornien. Jag skulle förbereda mig inför nästa landslagsrunda i friidrott. Efter sju år i längdhoppsgropen, med små avstickare till femkamp, 400 och 800 meter, så lade jag spikskorna på hyllan och bestämde mig för musik och journalistik. De tre SM-gulden i längdhopp pryder också studion här.

Under åren har det blivit hundratals radioprogram, mestadels som temaserier. Människor; musiker, tonsättare, dirigenter, författare, javisst, men även kirurger, sjuksköterskor, forskare och präster medverkar med fokus på musiken i deras liv. Som poeten Inger Christensen, OS-vinnaren Carolina Klüft, artisten Patti Smith, tonsättarna Tania León och Karin Rehnqvist, violinisten Roby Lakatos och journalisten Martin Schibbye. Bered er på en mångfald av sköna musikupplevelser!

Priser

Birgitta Tollan nominerades 2015 till det prestigefyllda priset Prix Europa i Berlin.

2011 fick hon Författarförbundets radiopris ”För sina envisa och kärleksfulla radioundersökningar av de korsvägar där konsten och livet löper samman.

2010 fick hon Föreningen Svenska tonsättares pris ”Musikens möjliggörare” för sina radioproduktioner.

Dessa poddar har tidigare sänts i P2 under rubrikerna Musikmagasinet eller P2 Dokumentär i Sveriges Radio.

 

Sänds tisdag 16:00