Borgarråd avgår efter anklagelser om trakasserier

0:21 min

Det socialdemokratiska stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert avgår.

Flera kvinnor har vittnat om att Mogert utnyttjat sin maktposition för att komma i kontakt och söka upp kvinnor, rapporterar Dagens Nyheter.

Roger Mogert säger själv i ett skriftligt uttalande att han ber om ursäkt för sitt beteende: 

"När vänner till mig har påpekat att mitt beteende inte har varit bra, har jag slagit det ifrån mig. När allting nu systematiskt lagts fram för mig om hur jag har agerat mot andra, så kan jag inte värja mig, eller skjuta det ifrån mig. Jag har betett mig på ett sätt som är oacceptabelt, jag har fått de här kvinnorna att känna sig utsatta. Jag är djupt ledsen för det och vill be de här personerna om ursäkt.

Mitt beteende de senaste åren har inte varit ok och är långt ifrån vad man kunnat vänta sig av en företrädare för vårt parti. Jag har missbrukat det förtroende som givits mig och lämnar därför alla mina politiska uppdrag med omedelbar verkan. 

Jag hoppas att såväl de som drabbats och andra vars förtroende jag brutit så småningom ska kunna förlåta mig. Jag tar ansvar för mina handlingar, det ligger bara på mig. Mitt beteende är en del av en struktur som måste förändras. Det gör inte mitt agerande mindre allvarligt. Förändring måste börja hos en själv. Jag kommer söka hjälp för att ta tag i problem jag borde tagit tag i för länge sedan."

Karin Wanngård, finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms kommun kommenterar även hon händelsen skriftligt:

"I samband med att den här gruppen startades så har det kommit in information om beteende och agerande som inte är acceptabelt. Han inser allvaret i det som hänt. Konsekvensen blir att han lämnar sina uppdrag. Det är bra. Vi verkar i en förtroendebransch, och han har brustit i det förtroendet. Då finns det bara en konsekvens av det, och det är att lämna.

Jag kommer inte gå in på detaljer i det som har framkommit, de som har berättat äger sina egna berättelser. Jag kan konstatera att det som lagts fram gör att han inte kan fortsätta. Där är vi överens. Och det är det vi meddelar idag."

Jan Valeskog utses till nytt stadsbyggnadsråd, Mirja Räihä till nytt arbetsmarknads-, idrotts- och kulturborgarråd och Stefan Hansson till nytt biträdande finansborgarråd, meddelar Socialdemokraterna i Stadshuset i Stockholm.