Samebyar oeniga med länsstyrelsen om bedömningar av antal järvar

0:57 min

Länsstyrelsen i Norrbotten har färdigställt 2017 års rovdjursinventering och menar att förhållandena för inventering har varit goda under den gångna vintern. Något som Peter Larsson, ordförande i Maskaure sameby, inte håller med om.

Peter Larsson menar att samebyn satsat stora resurser på alla rovdjursinventeringar som är kostsamma.

- I år gick det inte att genomföra inventeringarna på grund av väderleken. Det har varit enorma blidväder med åtföljande skare och oväder däremellan. Då man hittade en lya, nästa gång vi kom dit hade den flyttat och sen var de borta. Så det gick inte och våra naturbevakare var helt överens med oss. De skrev att det inte gick att inventera och det är erfarna bevakare, ingen skugga ska falla på dem. Men länsstyrelsen säger att det har gått jättebra att inventera, då blir man man ännu mer frustrerad, säger Peter Larsson.

Ersättningarna till samebyarna för rovdjuren baseras på inventeringarnas resultat och därför är det viktigt för samebyarna att underlaget är riktigt. Maskaure sameby är en av sju samebyar i Norrbotten som ansökt om att få tillämpa paragraf 5 i Viltskadeförordningen, vilket innebär att det genomsnittliga inventeringsresultatet för de sista tre åren räknas ut och samebyn får ersättning för rovdjuren enligt det. Men länsstyrelsen har avslagit deras ansökan med motiveringen att inventeringen har lyckats.

- Många samebyar har hört av sig angående svåra inventeringsförhållanden under järvinventeringen och om väderleken varierar med omväxlande töväder och snöstorm går det inte att finna spår av järvar även om de finns i området, säger Marita Stinnerbom, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, i ett pressmeddelande.

I år räknas antalet lodjur till 1 200 individer över hela landet, knappt 200 av dessa finns i Norrbotten. Järvar räknas till 522 stycken varav 200 i Norrbotten och enligt länsstyrelsens rapport har järvföryngringar ökat med 27 procent i hela landet i jämförelse med året innan.

Sametinget ska kontakta länsstyrelsen i Norrbotten och be om kompletteringar och att nya samråd ska göras med samebyar som ansökt om tillämpande av paragraf 5 i Viltskadeförordningen men fått avslag.

- Vi har nått alla gränser, vi är i kollaps i vår sameby. Vi kan inte föda rovdjuren längre, vi minskar nettohjorden varje år. Ekonomin är i botten och vi går på knäna och psykiskt mår ingen bra. Vi håller på med höstsamlingen nu och vi ligger på kanske 30 procent kalvar kvar sen sommaren, det finns ingenting kvar att slakta, säger Peter Larsson, ordförande i Maskaure sameby i Norrbotten.

Sameradion & SVT Sápmi söker länsstyrelsen för en kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio