Fransk fackförening: Böter till företag utan plan mot sexuella trakasserier

1:35 min

Fackföreningsrrörelsen CGT driver på Frankrikes regering att skärpa lagstiftningen om sexuella övergrepp på arbetsplatser.

Kampanjerna på sociala medier har bidragit till ökad solidaritet med de som har utsatts. Samtidigt minskar toleransen för övergrepp, det säger Sophie Binet, ansvarig för jämställdhetsfrågor på fackföreningsrlöreösen CGT, motsvarigheten till svenska LO ungefär.

I Frankrike har anmälningarna om sexuella övergrepp ökat med 30 procent i oktober i år jämfört med samma månad i fjol.

På de franska motsvarigheterna till #metoo på sociala medier skriver många av sig om de övergrepp de utsatts för. Men Sophie Binet på CGT säger att #metoo trots allt inte har slagit igenom bland deras medlemmar.

– De som utsätts är ofta kvinnor på underordnade positioner och de vågar inte anmäla. För det är oftast den som är utsatt som blir av med jobbet.

I en fransk opinionsmätning från 2013 sa sig 80 procent av kvinnorna var utsatta för sexism på arbetet och 20 procent svarade att de utsatts för sexuella trakasserier.

Nu håller den franska regeringen på att skriva om lagen om sexuella övergrepp. Man vill bland annat skärpa lagstiftningen för sexuella trakasserier på gatan.

Men Sophie Binet på CGT, anser att den franska regeringen har fel fokus och att det är arbetsplatsen som bör vara central.

CGT vill införa böter för företag som saknar en plan mot sexuella trakasserier och att de som drabbas ska kunna få hjälp av särskilda arbetsplatsombud. En utbildning om vad sexuella trakasserier är bör bli obligatorisk, anser man.

Samtidigt förbereder den franska regeringen bland annat en informationskampanj på tv och det ska bli enklare att göra polisanmälningar på nätet, detta enligt tidningen L'Opinion.