Fawwaz Traboulsi: "Termen arabiska våren skapade en illusion"

2:21 min

Kulturtidskriften Gläntas nästa nummer består av en samling texter som översatts från arabiska. Det är resultatet av ett samarbete med den Libanonbaserade tidskriften Bidayat, som startades i samband med arabiska våren 2011.

Chefredaktören Fawwaz Traboulsi berättar om hur han ser på händelserna 2011.

– Termen arabiska våren skapade en illusion som i sig bär en del av skulden för utvecklingen, säger Fawwaz Traboulsi som också är historiker och författare.

De spontana upproren som lockade unga berodde bland annat på arbetslöshet och sociala orättvisor och på att miljoner människor trodde att det räcker att gå ut på gatan och protestera för att störta en diktator och det i sig är en falsk utgångspunkt, säger han och fortsätter:

Den här idén att en revolution är bra, det är den inte. Ibland misslyckas de, ibland leder de till inbördeskrig. Det går att vinna ett inbördeskrig men krigets konsekvenser förändrar själva revolutionen.

Tidskriften Bidayat skapades på grund av händelserna 2011. Det nummer som nu är översatt till svenska är en samling texter som publicerats under alla de år som tidskriften funnits. Flera av bidragen handlar om revolutioner, uppror och krig men där finns också en text om arabvärldens första damer; bidrar dessa statsfruar egentligen till att ge vanliga kvinnor större frihet eller befäster de istället anti-demokratiska härskares makt?

Fawwaz Traboulis och hans kollegor landar i Sverige samtidigt som Libanon firar sin självständighetsdag. De senaste veckorna har varit politiskt instabila efter att premiärministern plötsligt avgick under ett besök i Saudiarabien. Fawwaz Traboulsi konstaterar att yttre makter gärna lägger sig i, men det här är inget som Bidayat kommer att ta upp. Nästa nummer handlar istället om ryska oktoberrevolutionen och vad den betydde för kulturen.

– Vi undersöker affischkonsten, arkitekturen, litteraturen särskilt poesin, kvinnornas ställning och utbildningssystemet, säger Fawwaz Traboulsi.