Lars Ohly inte välkommen på V-arrangemang

1:56 min

Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly är tills vidare portad från partiets alla evenemang. Han är till exempel inte välkommen på kongressen i Karlstad i februari.

Skälet är att Lars Ohly har polisanmälts, misstänkt för sexuellt ofredande.

– Jag blev bestört och förbannad. Det är en person som även jag har sett upp till och haft förtroende för. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att sådana här saker lyfts och att man agerar, säger Hanna Gedin, Vänsterpartiets biträdande partisekreterare.

Det är i en debattartikel i Svenska Dagbladet som Lars Ohly, i metoo-kampanjens spår, träder fram och berättar att han "varit alltför närgången" mot en kvinna och polisanmälts för det.

"Jag tror att de allra flesta vet väl var gränsen går mellan acceptabelt och oacceptabelt beteende. Jag visste det redan den aktuella kvällen då jag bad om ursäkt för att jag besvärat den kvinna jag varit alltför närgången mot", skriver han i Svd.

Det handlar om händelser på de så kallade Vänsterdagarna i Malmö i september. Enligt kvinnan ska den förre Vänsterpartiledaren ha gjort närmanden och skickat upprepade sms om att han ville träffas.

Polisutredningen om sexuellt ofredande är nedlagd, med motiveringen att det saknas anledning att anta att det har begåtts brott som faller under allmänt åtal. Men enligt uppgift till Ekot ska kvinnan lämna in en begäran om att beslutet bör omprövas, och utredningen återupptas.

Vänsterpartiets biträdande partisekreterare Hanna Gedin understryker att Lars Ohly, som numera är ordförande för Funktionsrätt Sverige, inte längre har några förtroendeuppdrag för Vänsterpartiet.

– Jag har varit i kontakt med honom och meddelat honom att han inte är välkommen på våra arrangemang. Vårt fokus nu är på att hjälpa den som har drabbats och blivit,

Hur reagerade Lars Ohly när du sade att han inte är välkommen på Vänsterpartiets arrangemang?

– Jag har inte anledning att gå in på vad som har sagts, hur han har reagerat i det samtalet. Men jag var väldigt tydligt med att det här beteendet får naturligtvis konsekvenser och han är inte välkommen på våra arrangemang.

Kan Lars Ohly fortsätta att vara medlem i Vänsterpartiet eller kan han inte det?

– Just nu så är hela vårt fokus på att bistå den drabbade kvinnan och utarbeta ännu bättre rutiner kring sådant här, säger Hanna Gedin.

Styrelsen för Funktionsrätt Sverige, där Lars Ohly alltså är ordförande, skriver i ett uttalande på sin hemsida att den "välkomnar #metoo" och konstaterar att Lars Ohly har "figurerat i sammanhanget".

Styrelsen skriver också att "Vi inom Funktionsrätt Sverige tar frågan på mycket stort allvar och vi accepterar varken nu eller i framtiden att övergrepp eller kränkningar sker i vår organisation. Vi kommer heller aldrig att acceptera att våra företrädare uppträder eller närmar sig andra människor utan respekt" och fortsätter "Vi kommer att fortsätta att följa denna fråga".