Prisad Tom Alandh framhåller lagarbetet

7:00 min

I går fick filmaren Tom Alandh Lukas Bonniers Stora journalistpris, men han framhåller att filmerna kommer till genom ett lagarbete.

I dag är Tom Alandh och klipparen Heleen Rebel gäster på Umeå europeiska filmfestival för att prata om deras tolv år långa samarbete, som resulterat i filmer som folkhemsskildringen "Oscar och Greta och huset de byggde" och "Sämsta bandet ever?".

– Även om fokus nu ibland lite väl mycket kommer på mig så vet ju jag hur viktigt det är med samarbete med fotograf och klippare. Och utan dem så hade jag ju inte gjort några filmer, inte fått några priser eller retrospektiv eller någonting. Då hade jag kanske jobbat på Travronden eller Vimmerby tidning, säger Tom Alandh.

– Jag kan ju säga till om dina texter och du kan säga till om min klippning. Det finns ju många människor som är väldigt så där "det här är mitt och det får du inte lägga dig i" men filmen blir ju bäst om man gör det, om man lägger sig i och tillsammans kommer fram till vad som är det bästa för målet, och målet är ju en historia som tittarna kan ta till sig, säger Heleen Rebel.

Vårt tempo är högt, säger journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh. Det blir 3-4 filmer per år. Bara sedan millennieskiftet rör det sig om ett 50-tal dokumentärfilmer. Men han vill gärna framhålla det lagarbete som ligger bakom filmerna, arbetet tillsammans med filmaren Kalle Segerbäck och Heleen Rebel.

– Jag har ju jobbat med det här i trettio år och de senaste tolv åren med Tom. De första arton åren var jag i skuggan hela tiden, för de flesta producenter är ju lite egon och vill gärna ta all ära åt sig speciellt när det kommer till priser eller uppmärksamhet. Men sedan jag började klippa med Tom så har mitt liv förändrats drastiskt för Tom är en sådan person som gärna delar med sig hela tiden och uppmärksammar att det finns en fotograf och en klippare, så jag känner mig oerhört privilegierad att få jobba på det här viset i dag. En helt annan sak, säger Heleen Rebel.

En av de senaste filmerna teamet gjort är "Oscar och Greta och huset de byggde", en berättelse om folkhemmets framväxt, skildrat genom en djupdykning i Tom Alandhs fosterföräldrars strävsamma liv.

Filmen baseras till stor del på fotografier, gamla räkningar och anteckningar i fickalmanackor; parets gamla ägodelar som i många år fanns i en låda i Tom Alandhs källare.

– Jag tror varken Heleen eller jag tyckte att det var någon svårighet att göra själva filmen. Däremot så hade jag väl en tvekan om min egen medverkan i filmen. Jag finns ju med där på ett sätt som är väldigt ovanligt för mig. Jag tror att jag vid tre tillfällen ville lägga ned projektet, men där fick Heleen mig att komma på andra tankar helt enkelt, säger Alandh.