Rádio Sápmi

Ordet lapp på rätt sätt

7:34 min

Staten använder ordet lapp i Girjasmålet, något som rivit upp en hel del känslor. Men samtidigt finns det samer som själva kallar sig för lappar. Hur går det här ihop?

Hör Peter Sköld, professor i historia, Valborg Winka och Niila Inga, ordförande i Laevas sameby

Både i tingsrätten i Gällivare för två år sedan och i hovrätten i Umeå, där Girjasmålet pågår just nu, har staten upprepade gånger använt ordet lapp. Det här har lett till reaktioner från såväl allmänheten, debattörer och forskare.

I dagens Rádio Sápmi träffar vi bland annat Valborg Wiinka. Men för henne är inte ordet förknippat med något negativt.

- Inte för mig. Men det är klart att jag har hört att det finns grytlappar, eller ännu värre. Men det bryr man sig inte om. Det är ju deras sak, inte min.

För Valborg Wiinka är ordet lapp förknippat med samma känslor som ordet same är förknippat med för andra menar hon. Tillsammans med sin man skrev Valborg Wiinka boken Har du slutat vara lapp? Hon berättar att titeln kommer från när hennes man Bertil, som kom ifrån en renskötarfamilj, blivit anställd på Vattenfall i renskötselfrågor.

- När han då kom till sina gamla hemtrakter, där han skulle vara behjälplig, och träffade sina släktingar där och andra grannar, så frågade de Bertil, har du slutat vara lapp. Vilket betyder att han inte längre var medlem i någon by. Han var utanför, säger Valborg Wiinka.

Trots det menar hon att hennes man Bertil aldrig slutade kalla sig själv för lapp, eftersom det använts i hans familj i långa tider. Detsamma gäller flera andra som vi pratat med i Västerbottens inland, som hellre identifierar sig som lappar än som samer.

Men när dessa fått frågan om de kan vara med på en intervju så har de avböjt eftersom det är ett känsligt ämne. En person som vi pratat med ifrågasätter vilken rätt man har att säga åt någon som är förtretade över ordet same, att det är vad de är och inte lapp.

Den här personen menade att det handlar om hur man skapar sin psykiska identitet. Har man sedan man var barn fått höra att man är lapp, och att man ska vara stolt över det, då kan man vara det också, menar denne.

Peter Sköld som är professor i historia, samisk samhällsutveckling och kultur vid Umeå universitet, menar att det kan finnas flera förklaringar till att det fortfarande finns de som kallar sig lappar. En är att det för vissa helt enkelt är okontroversiellt att använda ett ord som man alltid använt.

- Men jag tror också att det kan ha och göra med, och det här är min personliga tolkning, att man inte vill bli fråntagen rätten att använda det ord man vill och även om andra säger åt en att det där är ett olämpligt ord så vill man själv kunna avgöra det, säger Peter Sköld.

Vilken betydelse har det då vem som uttalar det här ordet. Om det är vi själva eller om det är någon annan, som staten i Girjasmålet?

- I min värld är det självklart att samer själva ska få använda det ord de själva tycker är bäst för att beskriva sig eller kategorisera sig. Men att resten, som inte är samer, nog bör ta till sig att ordet lapp idag är ett olämpligt ord och ett nedsättande ord. Så är den allmänna uppfattningen. Och man bör undvika det precis som man bör undvika ett antal andra nedsättande ord. Jag tycker inte att det är konstigt, säger Peter Sköld.

Hör längre intervjuer med både Peter Sköld och Valborg Wiinka i dagens Rádio Sápmi, som till stor del handlar om ordet lapp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio