Fakta om Maran i folktron

En mara är ett väsen som hemsöker människor och djur på natten genom att ge dem mardrömmar medan de sover. Marans hemska drömmar gör att man vaknar kallsvettig och vettskrämd och känner sig kvävd.

Om en häst i stallet var trött och svettig på morgonen och hade fått mystiska flätor i manen så kunde en mara ha ridit hästen under natten.

I sägnerna var maran ofta en ung vacker kvinna, men maran kunde också vara en man eller visa sig i formen av ett lurvigt djur. Ingen vet varifrån maror kommer. Enligt vissa myter är maran någon som dragit på sig en förbannelse och därför förvandlas till mara på natten.

Hur man skyddar sig mot Maran

En mara kommer in genom minsta lilla hål, så det hjälper inte att låsa dörrar och fönster till det rum man sover i. Däremot hjälper det att lägga ut frön på golvet eller lägga kohår i en psalmbok i fönstret. Maran måste då stanna upp och räkna alla frön eller kohår och hinner inte ställa till någon skada. Eller så tröttnar hon och går därifrån.

Man kunde också bryta en maras förbannelse genom att tala om för henne att hon var en mara. Det skulle göras i precis det ögonblick som hon förvandlades tillbaka till människa. Då bröts förtrollningen.

Källor: Wikipedia samt boken Nordiska väsen av Johan Egerkrans.