Veteranbåtsmuseet står utan lokal

1:41 min

Veteranbåtsmuseet är hemlöst sedan i somras och samlingen står magasinerad. Om föreningen inte hittar en ny lokal finns det risk för att samlingen skingras och försvinner från Västerås.

– Ja, det är ju sorgligt, och vi försöker ju hitta någon lokal i Västerås där museet skulle kunna återuppstå, säger Anders Berglind, en av entusiasterna i föreningen bakom Veteranbåtsmuseet som funnits i Västerås sedan 2002. 

Men sedan i somras när de tvingades lämna sin lokal invid det gamla ångkraftverket har samlingen stått magasinerad utanför stan.

– Västerås har ju den största fritidsbåtsflottan i Sverige. Så det skulle ju passa jättebra att fortsätta med museet här i Västerås, säger han.

Västerås stad har nu startat en invånardialog för att samla in idéer för utveckling av Lögarängsområdet. Och här har veteranbåtsentusiasterna en vision.

– Här nere vid gästhamnen, på planen här innanför skulle vi vilja etablera ett museum, och kanske även en lokal för andra föreningar, säger Anders Berglind. 

Föreningen har presenterat sin vision för politikerna, men ännu inte fått något svar. Och dröjer det för länge finns en risk att samlingen skingras och försvinner från Västerås.

– På sikt kan man ju inte låta de här föremålen bara stå, om man inte hittar någon lokal. Så man har tankar om att visa dem på andra ställen där det finns museer, kanske på västkusten eller Norrlandskusten.