Svenska Akademien slutar arbeta med man som anklagas för sexuella övergrepp

2:25 min

En man som har samarbetat med Svenska Akademien anklagas för sexbrott. Gruppen Svenska Akademien delar ut nobelpriset i litteratur. Nu ska de sluta samarbeta med mannen.

Mannen har en klubb som får pengar av Svenska Akademien. Kända författare och kulturpersoner har samlats på fester och föreläsningar på klubben.

Många kvinnor berättar nu för tidningen Dagens Nyheter att mannen har gjort sexuella övergrepp mot dem. De säger att mannen har hotat dem och sagt att han kan förstöra deras karriär i kulturbranschen.

Svenska Akademien är en grupp med 18 personer som kan väldigt mycket om litteratur och språk. Flera är mycket kända författare. De delar ut priser och stipendium, bland annat nobelpriset i litteratur. De ger också ut den viktigaste ordboken på svenska.

När kvinnorna berättade om de sexuella övergreppen blev det en stor skandal i Sveriges kulturvärld. Nu säger Svenska Akademien att de slutar arbeta tillsammans med mannen. Hans klubb får inga mer pengar av Svenska Akademien. Svenska Akademien ska också undersöka om mannen har påverkat vilka som har fått priser och stipendier från dem.

Flera kända personer har fått sluta sina jobb de senaste veckorna. De har anklagats för sexbrott och sexuella trakasserier mot kvinnor. Det är bland annat politiker, journalister och programledare på tv och radio som har fått sluta sina jobb.