Polisförbundet: Extra allvarligt när polisen sextrakasserar

1:39 min

De svenska myndigheterna inom rättsväsendet har bjudit in fackföreningarna till samtal om hur sexuella trakasserier ska motverkas. Polisförbundets ordförande Lena Nitz tycker att det är extra allvarligt med sextrakasserier inom poliskåren.

– När representanter för en yrkesgrupp som ska upprätthålla demokratin och motverka brott beter sig så här, begår övergrepp eller trakasserar, då är det extra allvarligt. Det är nolltolerans som ska gälla, säger polisförbundets ordförande Lena Nitz.

I spåren av hashtagen #metoo väntas anställda inom polisen inom kort publicera ett upprop med berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier.

De svenska myndigheterna inom rättsväsendet Polisen, Ekobrottsmyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet höll i onsdags ett möte om den senaste tidens avslöjanden och beslöt att bjuda in respektive fackföreningar till samtal och identifiera åtgärder för att motverka övergrepp och trakasserier.

Syftet är att bidra till en arbetsplatskultur där sådana beteenden inte accepteras och normaliseras, enligt ett uttalande.

Rikspolischefen Dan Eliasson säger i ett pressmeddelande att de problem som lyfts fram den senaste tiden, finns även inom polisen.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger till ekot att hon känner till att sexuella övergrepp inom poliskåren förekommit. Hon tycker att inbjudan till samtal om hur övergrepp ska motverkas är bra.

Och hon tänker säga att det systematiska arbetsmiljöarbetet måste får ett större genomslag på arbetsplatserna.

– Det är just genom att systematiskt arbeta med arbetsmiljön, som många av de övergrepp och övertramp som sker, kan fångas upp, säger Lena Nitz.