Regeringen får kritik för att inte ha gjort tillräckligt för Gui Minhai

2:39 min

Den svenska regeringen får kritik för att inte ställa upp ordentligt för den svensk-kinesiske regimkritikern Gui Minhai, som befaras sitta i husarrest i Kina trots att myndigheterna sagt att han släppts.

– Det är tragiskt att Kina gör så här mot demokratiaktivister, nu talar vi om en göteborgare, en svensk medborgare. Det har inte kommit några uppdateringar, jag vet inte riktigt vad den svenska regeringen gör, säger Liberalernas riksdagsledamot Robert Hannah.

– Gui Minhai är inte bara ett fall, det här är något som Kina satt i system.

Den Kinafödde publicisten Gui Minhai försvann från sin lägenhet i Thailand för drygt två år sedan och dök sedan upp i kinesiska myndigheters förvar och dömdes för ett påstått brott.

Den 24 oktober i år uppgav kinesiska myndigheter att Gui släppts fri, men ett par dagar senare meddelade en annan exilkines – som kontaktat regimkritikerns släktingar – att svensken troligen bara flyttats till husarrest i staden Ningbo utanför Shanghai.

Ingen utomstående har kunnat kontakta Gui direkt.

Katarina Byrenius Roslund arbetar på svenska Utrikesdepartementets presstjänst:

– Vi har omfattande och intensiva kontakter med bland annat kinesiska myndigheter, både i Peking och i Stockholm.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch och andra uppmanar ju Sverige att offentligt kräva direktkontakt med Gui, hur kommer det sig att ni inte gör det?

– Det är ingenting som jag kan gå in på nu. Vi agerar alltid på det sätt vi bedömer bäst gagnar den enskilde, säger Katarina Byrenius Roslund.

Vilken roll spelar ekonomisk hänsyn i regeringens beslut att använda tyst diplomati?

– Det är ingenting som jag kan gå in på, säger Katarina Byrenius Roslund, på Utrikesdepartementets presstjänst.

Norge drabbades av en kostsam kinesisk laxbojkott efter att Nobels fredspris 2010 tilldelades den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo och just nu lider Sydkorea under en svåra ekonomiska sanktioner från Peking.

Bland andra Amnesty International stödjer för närvarande linjen med tyst diplomati, uppger människorättsorganisationens talesperson Ami Hedenborg för Ekot, men Liberalernas Robert Hannah vill se en öppet tuffare hållning.

– Jag tycker inte att den svenska regeringen gjort tillräckligt, fallet Gui Minhai är ganska okänt hos det svenska folket. Hade den svenska regeringen rutit till på riktigt och gjort en större kampanj av att få honom fri hos den svenska opinionen hade det också varit större chans att få honom fri.

Vilket stöd har du i övriga oppositionen för en tuffare linje mot Kina gällande Gui Minhai?

– Det vet jag faktiskt inte, jag tycker att vår hållning mot Kina är alldeles för mjuk, säger Liberalernas Robert Hannah.