Efter #metoo: Forskare riskerar förlora anslag

1:29 min

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson har kallat till sig forskningsfinansiärer och representanter för universitetsvärlden för att diskutera vilka åtgärder som behövs, efter att nya berättelser om sexuella trakasserier presenterats från universitet och högskolor.

Sedan 2 400 kvinnliga studenter och forskare skrivit under #akademiuppropet mot sexuella trakasserier inom universitetsvärlden, har forskningsminister Helene Hellmark Knutsson kallat till sig berörda myndigheter.

Forskningsministern vill bland annat diskutera om forskningsanslag kan frysas om mottagaren utreds för sexuella trakasserier.

– Om en forskningsledare eller handledare blir föremål för utredning för den här typen av händelse, hur ska vi då hantera deras forskningsstöd? Om man jämför när man blir misstänkt för forskningsfusk, som vi på samma sätt har noll acceptans för, så kan ju forskningsmedlen frysas under tiden som utredningen pågår, säger Helene Hellmark Knutsson.

– Det är sådant som vi nu vill titta vidare tillsammans med ansvariga myndigheter hur vi ska hantera de här frågorna så att vi kommer till rätta med de stora problem som finns inom akademien.

Men är det möjligt enligt nuvarande regelverk att jämställa sexuella trakasserier med forskningsfusk?

– Vad som är möjligt att göra behöver vi titta vidare på tillsammans med de ansvariga forskningsfinansiärerna. Det gäller dels våra forskningsråd men också universitet och högskolor.Vi ser ju väldigt allvarligt på det som har framkommit i de här berättelserna som gör att studenter och doktorander inte kan fullfölja sina studier och till och med väljer att lämna akademien. Det gäller även de anställda enligt de berättelser vi har fått ta del av.