Han försöker hindra ryska makthavare att placera pengar i väst

1:44 min

Bill Browder vill att fler länder skriver under den så kallade Magnitskijlagen, som blockerar flera ryska makthavare från att investera i länderna och fryser deras tillgångar.

– I Sverige hoppas vi bygga en bred politisk koalition, vi har alltid strävat efter det för att anta Magnitskijlagarna, säger Bill Browder.

Han har varit flera gånger i Sverige, ofta inbjuden av den i somras avlidne moderate riksdagsmannen Mats Johansson, för att förmå också Sverige att anta hans Magnitskijlagar.

37-årige Sergej Magnitskij var Bill Browders advokat, som efter att ha avslöjat en gigantisk rysk skattesvindel, själv anklagades för brottet, fängslades och dödades i fångenskap 2009. Sedan dess reser Browder runt för att förmå länder att anta Magnitskijlagen.

USA, Storbritannien, Kanada, Estland och senast Litauen har antagit lagar, som blockerar ryska makthavares tillgångar i väst. De flesta kopplade till skattemålet.

Browder är emot de sanktioner som EU och USA har, eftersom de drabbar vanliga ryssar. Han vill ha mer riktade sanktioner mot korrupta rika makthavare. De bör blockeras i väst, anser han.

– Vladimir Putin är en av världens rikaste man, om inte den rikaste. Han är värd 200 miljarder dollar, men har inte pengarna i sitt eget namn i västbanker. Han inser att dessa pengar kan frysas via Magnitskijlagarna och att fler länder kommer anta lagen och därför kan också hans pengar frysas, säger Browder.

Browder är själv en rik kapitalist från en känd kommunistfamilj i USA, hans farfar Earl kandiderade i presidentvalet. Bill Browder blev superkapitalist som protest och en av de största investerarna i Ryssland. Fram till 2006 var han inte emot Vladimir Putin, men i dag ser han sig som en av presidentens fiender.

Ryssland anklagade först Magnitskijs egen familj för dödsfallet, därefter Browder och har fem gånger misslyckats att få Browder utlämnad med hjälp av Interpol för att ställas inför rätta för mord i Ryssland.