Martin Strid (SD) kan uteslutas ur partiet efter utspel

2:19 min

SD-politikern Martin Strid sade inför partikamrater på Sverigedemokraternas landsdagar att muslimer inte är fullt ut människor.

Många inom partiet har reagerat på uttalandet och vill se honom utesluten i partiet. Strid har lämnat landsdagarna och ber nu om ursäkt.

Uttalandet direktsändes i SVT Forum på lördagseftermiddagen och uppmärksammades av sajten "Inte rasist, men".

När SD-politikern Martin Strid från Borlänge, yrkade bifall till en motion sade han att det finns "en skala från 0 till 100":

– I den ena änden av den skalan då är man 100 procent fullt ut människa, human, allt vi lägger in i det begreppet. I den andra ändan då är man 100 procent mohammedan, sade Strid.

Strid sade att "alla muslimer finns någonstans på den skalan" och att IS-medlemmar "är nära att vara 100 procent mohammedan".

– Om man är ex-muslim då har man kommit ganska långt mot att bli fullt ut människa, säger Martin Strid som vill "befria muslimer från islam, målet ska vara att de går med i SD i stället".

Efter att flera medier uppmärksammat uttalandet ombads i morse Martin Strid att lämna Landsdagarna.

Mycket tyder också på att han kommer att uteslutas eftersom en utredning om det redan har startat. Enligt partiledningen kommer det här att utredas snabbt, inom några dagar.

Aron Emilsson är riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson och var föredragande i debatten i går. Han satt också i salen när Martin Strid talade men varken eller någon annan begärde replik på uttalandet då.

Men uttalandet strider mot partiets hållning, säger han.

– Jag reagerade starkt när jag fick hela bilden klar för mig vad det var han hade sagt, för just under inläggets del så överlade jag med en annan inne i lokalen. Men när jag hörde den delen som handlar om att vi ska skilja och kategorisera människovärdet utifrån religiös tro, då reagerade jag starkt, säger han.

Sverigedemokraternas vice ordförande, Julia Kronlid, säger till Ekot att det inte är okej att värdera en människa utifrån religion.

– Vi bröt i hop och verkligen reagerade på det här inlägget, det var inte okej.

Vid 10.30 säger Martin Strid till TT att han vill be om ursäkt.

– Det var väldigt olyckligt, jag uttryckte mig väldigt klumpigt. Det ber jag om ursäkt för, säger han och hävdar att han bland annat var stressad av kort talartid.

TT: Men hur kan det bli så, det måste väl ha kommit någonstans ifrån?

– Är man stressad och har ont om tid kan man uttrycka sig fel ibland.

Han säger sig vara medveten om att hans inlägg har tolkats som att han anser att muslimer inte fullt ut är människor.

– Jag har insett det, det är väldigt olyckligt. Jag känner en del muslimer och är god vän med en del. Människor är människor, naturligtvis, säger han.

Han säger att han vill fortsätta i SD, men att det inte är han som avgör det.

– Jag tycker att SD är ett väldigt bra parti med ett väldigt bra program och väldigt många bra människor, säger Strid som gör sina första landsdagar.

Sverigedemokraternas landsdagar hålls under helgen i Norrköping. Det är partiets högsta beslutande organ. De 256 ombuden ska behandla närmare 300 motioner.