Martin Strid polisanmäld och riskerar att uteslutas ur SD

2:26 min

Under den sista dagen av Sverigedemokraternas Landsdagar har uttalandet av Martin Strid om vilket människovärde en muslim har, dominerat. Strid har polisanmälts och han riskerar också att bli utesluten ur partiet. Under söndagskvällen rapporterar TV4 Nyheterna att Strid själv begär utträde ur partiet.

Sverigedemokraterna har inlett en uteslutningsprocess, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

– Vi kommer att skynda på det här ärendet så att det bara tar några dagar, säger han.

Det mesta talar för att ni kommer att utesluta honom?
– Svar ja.

Vad är det han framförallt har gjort sig skyldig till?
– Rasism.

Hur har det visat sig?
– Om man anser att människor har olika värde beroende på hudfärg eller annan tillhörighet är det rasism.

Partiledare Jimmie Åkesson säger till SVT att uttalandet är fullständigt oacceptabelt.

– Det kan vara det värsta jag har hört i sådana här sammanhang, säger Jimmie Åkesson till SVT och utgår från att Strid utesluts.

– Det är sällsynt obegåvat. Både i sak och i sammanhanget. Det hände efter tre dagar med konstruktiva, seriösa debatter. Sedan går en sådan här typ upp och säger något så idiotiskt, säger Jimmie Åkesson till SVT:s Agenda.

Han undrar hur Strid kunde bli vald till ombud för Dalarna och säger att han "aldrig hört talas om honom tidigare". Han utgår från att Strid utesluts ur Sverigedemokraterna.

Det var i går under den kulturpolitiska debatten som ombudet Martin Strid i ett inlägg från talarstolen talade om hur mycket människa en muslim är.

– Det finns en skala från 0 till 100. I den ena änden av den skalan är man 100 procent fullt ut människa. I den andra änden är man fullt ut muhammedan.

Martin Strid uppmanades i förmiddags att lämna Landsdagarna och riskerar nu uteslutning. Han är också polisanmäld för hets mot folkgrupp.

Han har själv bett om ursäkt och kallat uttalandet klumpigt. Under söndagkvällen rapporterade TV4 att Martin Strid själv begär utträde ur Sverigedemokraterna. Detta skriver han i ett mejl till partiledningen enligt TV4 Nyheterna.

Kritik mot islam är inte ovanlig bland Sverigedemokrater. Företrädare för partiet, bland andra Rickard Jomshof har fått uppmärksamhet flera gånger för islamkritiska uttalanden, men han tycker att det är tydligt var gränsen går:

– Man ska inte dra det så långt att man kränker enskilda individer eller att man anser att man har ett sämre värde för att man har en viss åsikt, säger han.

En fråga som har debatterats idag är ett förslag från ungdomsförbundet Ungsvenskarnas motion om att tillåta homoadoptioner. Partistyrelsens linje vann, att inte ändra sin ställning förrän tidigast om två år.

I debatten deltog bland annat ordföranden för Ungsvenskarna, Tobias Andersson:

– Vi har en enorm skräckretorik i den här frågan. Man får det att låta som att kärnfamiljen kommer raseras och världen gå under. Så är det inte, sa han då.

Under de drygt tre dagar som Landsdagarna har pågått har man fattat beslut om nya inriktningsprogram för migration, kriminalpolitik, sammanhållning som bland annat berör medborgarskapsfrågor och ett nytt inriktningsprogram för sjukvård, som partiet vill profilera sig som ett vårdparti inför valet med bland annat förslag på hur vårdköerna ska minska.

– Vi försöker ju det men det är klart att många röstar ju på Sverigedemokraterna för att minska invandringen och så kommer det sannolikt förbli, säger Mattias Kristiansson, landstingspolitiker i Skåne.