Ex-allsvensk spelare: ”Blev drogad och våldtagen”

Under den pågående #metoo-kampanjen har många vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier. Nu berättare en tidigare allsvensk spelare för Kvällsposten att hon blivit våldtagen av en annan spelare.

– Min dröm att spela i damallsvenskan blev en mardröm, säger hon till Kvällsposten.

I en intervju i Kvällsposten berättar kvinnan hur hon blivit utsatt för sexuella trakasserier av med- och motspelare och hur hon vid ett tillfälle blev sexuellt utnyttjad av en välmeriterad motståndare. 

– Hon tog mig på rumpan under en match när det var hörna och sa ”du är min efter matchen”, säger hon till Kvällsposten.

Eftersom den välmeriterade motståndaren stod och väntade efter matchen kände hon sig tvingad att ha sex med henne. 

– Utan att någon egentligen reagerade på det följde jag med henne in i ett omklädningsrum och vi hade sex. Jag tror bara att jag var så chockad. Hon har trots allt varit en idol för mig för att hon varit så duktig så länge. Samtidigt kände man sig lite utvald.

Den före detta damallsvenska spelaren berättar också att hon blivit drogad och våldtagen av en lagkamrat.

– Jag vet inte vad det var, men hon gav mig det tillsammans med en kopp te. Sen minns jag inte så mycket mer än att hon klädde av mig, att hon hade sex med mig och att jag mådde så jävla dåligt på morgonen. Jag skämdes och kände mig ännu mer värdelös än dagen innan, säger hon.

Hon polisanmälde aldrig händelsen och säger i intervjun att hon fått hjälp att bearbeta det som hänt hos en psykolog.

Kvällsposten uppger att allt började när spelaren tog klivet upp i klubbens A-lag och spelaren berättar att lagkamrater på lagfester kunde kyssa henne på halsen. Med tiden blev de sexuella trakasserierna värre och till slut valde hon att sluta med fotbollen.

– Min dröm att spela i damallsvenskan blev en mardröm. 

Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam, ser allvarligt på vittnesuppgifterna.

– Det här accepteras inte inom vår idrott och vi kommer naturligtvis jobba för att den här tystnadskulturen inte ska finnas. Vi har en positiv supporterkultur, vi har en positiv anda inom damfotbollen och den ska vi värna om, säger Wijkström till Kvällsposten.