Byggfack och arbetsgivare om sextrakasserierna: Oacceptabelt

1:36 min

Nu går 4 627 kvinnor i byggbranschen ut i ett upprop mot machokulturen och kräver att tystnaden bryts, så man kan tala om de sexuella trakasserier och övergrepp som förekommer på bygget. Representanter för både fack och arbetsgivare reagerar kraftigt mot den situation som beskrivs i uppropet.

Så här beskriver en av initiativtagarna, snickaren Emmelie Renlund, ett av de gånger som hon själv blivit utsatt:

– En arbetsledare kom fram och sa "ska vi inte hem och knulla". Den här personen har jag aldrig pratat med tidigare och han blev också ganska aggressiv när jag sa ifrån.

Sexuella trakasserier, övergrepp och allmän sexism har förekommit alldeles för länge i byggbranschen. Det anser såväl kvinnliga arkitekter som snickare och golvläggare, som har skrivit under uppropet #sistaspikenikistan, publicerad i Aftonbladet idag.

Undertecknarna anser att det krävs utbildning inom branschen så att tystnaden kring frågan bryts och att företagen tar saken på allvar. Emmelie Renlund hoppas att dagens upprop bidrar till detta.

– Det som är lite unikt med det här uppropet är väl att vi är från många yrken i byggbranschen. Det är alltifrån arkitekter till golvsättare, som vill visa att vi är inte tysta längre.

25-åriga Alexandra Lundström, som jobbar med logistik på ett bygge i Stockholm, säger att det var på tiden att det kom ett sånt här upprop.

- Man möter idioter varje dag i den här branschen. Man märker att det är en väldigt hård jargong som sitter i väggarna, säger hon och ger några exempel:

– Man blir kallad lilla stumpan, man blir klappad på rumpan. Det är mycket mansplaining, när jag säger nånting och så två minuter senare säger en manlig kollega exakt samma sak, trots att han inte hade hållit med mig tidigare. Men vad var det jag sa?

Vad gör du när du blir förminskad så där?

- Jag har nog varit ganska bra på att ta fajten. har man inte skinn på näsan så orkar man inte länge. Jag tar inte det här personligt utan det är den patriarkala strukturen som gör att det är på det sättet.

- Jag tycker att snubbar generellt kan rannsaka sig själv lite, eller ja, mycket. Det är egentligen våran uppgift att se till att det ska bli mera jämställt. Det ska en snubbe lista ut själv, säger Alexandra Lundström.

Fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm tycker att det är förfärligt med sextrakasserier på arbetsplatserna, men han är inte överraskad av de vittnesmål som kommer fram idag.

– Nej, vi har vetat om det här länge, vi vet att många kvinnor i branschen har vittnat tidigare och att det beror mycket på arbetsklimatet. Det har ledde till att vår kongress 2014 satte igång arbete kring just jämställdhet.

– Vi har bland annat sen tre år tillbaka tillsammans med byggcheferna kampanjen Stoppa machokulturen, säger Johan Lindholm.

Inte heller Catharina Elmsäter-Svärd, vd för arbetsgivarnas organisation Sveriges Byggindustrier, är förvånad. Och hon varnar för att trakasserierna kan spä på problemet med personalbrist i byggbranschen.

– Vi har en enorm utmaning framöver. För att klara allt byggande av bostäder och infrastruktur behöver vi trygga kompetensförsörjningen. Det innebär att vi måste ha fler människor till vår sektor och då måste man kunna känna sig välkommen till oss både som man och som kvinna. Och dessutom kunna och vilja stanna kvar.

– Då är det inte okej att man inte kan vara på plats på grund av till exempel sexuella trakasserier, säger Elmsäter-Svärd.