
Fakta om Hustomtar i folktron
I nordisk mytologi är hustomten ett litet väsen som ser ut som en gammal gubbe med ett långt skägg. De är oftast klädda i grått och har en grå eller röd luvmössa.
Hustomtar är starka och bra på att jobba. De bor nära människor, oftast i ett stall eller en ladugård, men ibland i samma hus som människorna.
En hustomte är vresig och vill inte bli sedd. Men i smyg håller han koll så att människorna är snälla mot djuren och tar hand om gården på ett bra sätt. Om människorna sköter sig kan de få hjälp av hustomten med många av gårdens sysslor, och tomten skapar trygghet på gården.
Men om människorna till exempel inte ger djuren tillräckligt med mat kan de plötsligt få en spark i rumpan, eller en örfil från någon de inte ser. Då är det hustomten som är i farten och vill att de ska skärpa sig.
En hustomte kan bli flera hundra år gammal och stannar oftast på samma gård under flera generationer av ägare. Tomtar är i grunden rätt vänliga och omtänksamma varelser, så länge man inte irriterar dem.
För att visa uppskattning och hålla tomten nöjd kunde människorna ställa ut ett fat gröt med en klick smör i på julafton. Då blev hustomten glad.
Källor: Wikipedia samt böckerna Nordiska väsen av Johan Egerkrans och Älvor, Troll och talande träd av Ebbe Schön.