Kreml tillbakavisar Kadyrovs önskan om att avgå

1:49 min

Den ryska delrepubliken Tjetjeniens starke man Ramzan Kadyrov drömmer om att avgå. Det säger han i ett 45 minuter långt tv-porträtt. Men från Kreml kommer motbud. Kadyrov ska stanna på sin post. Frågan är varför ryska statliga tv:n lyfter fram Kadyrov just nu.

Det är närmast ett hjälteporträtt som ryska Kanal 1 och Rossija 24 visar med Ramzan Kadyrov i 45 minuter. Han är sportig, älskar boxning och att rida, han har byggt upp Tjetjenien där kronan på verket är moskén, som är störst inte bara i Ryssland utan i hela Europa.

Kadyrov kommenterar sanktionerna mot Ryssland. Han står själv på listan över ryssar som inte är välkomna i EU eller USA. Men det gör honom ingenting.

Han kommenterar kritiken mot bristerna i mänskliga rättigheter och uppgifterna om att homosexuella män förts bort, torterats och till och med dödats. Enligt Kadyrov finns inga homosexuella alls i Tjetjenien, så det är lögn och människorättsbrotten är påhittade av grupper som söker få mer finansiellt stöd i väst.

Först mot slutet av den devota intervjun kommer Kadyrovs besked att han "drömmer om att avgå":

– Tiden har gått och det krävs av sådana som jag, som stridit och byggt upp så mycket. Det behövs förändring här. Det finns många som kan ta över, säger han samtidigt som han säger sig vara redo att dö för president Vladimir Putin.

Putins talesman Dmitrij Peskov kommenterar avgångsbeskedet med att "Ramzan fortsätter vara ledare för republiken".

Kadyrov har tidigare också sagt att han avgår, en taktik för att få Kremls fortsatta stöd och det verkar ha fungerat den här gången också. Samtidigt väcks frågor varför statskontrollerade tv:n just nu väljer att sända ett så långt idolporträtt av Ramzan Kadyrov.