Fakta om Troll i folktron

Troll kan vara både stora och små, eller i människostorlek. De är ofta osynliga och de bor vanligtvis i ett berg eller i underjordiska salar under stora stenblock.

Visste du att det finns flera slags troll? Bergatrollen brukar beskrivas som att de är stora, starka, har vårtig hy och dreglar mycket. De är farliga och inte så smarta.

Men det finns även skogstroll, som är ganska lika människor. Oftast är det dock något som gör att det märks att de är troll, om man kollar lite noggrannare. De kan till exempel ha en svans som de gömmer. Men inte alltid.

Trollen lever gärna tillsammans i familjer och de är bra på att ställa till problem för människorna med olika finurliga knep.

Dels trodde människor förr i tiden att troll kunde stjäla mat, dryck och djur från deras gårdar. Till exempel genom att göra kor och getter osynliga och mjölka dem.

Och dels kunde man bli bergtagen om man hade riktig otur. Troll kunde bergta både människor och djur, de lockade in dem i sitt berg och höll dem fångna där.

Inne i trollens berg var det vackert, med mycket guld, silver, ädelstenar och god mat. Men människorna som hamnade där fick arbeta hårt med att städa, tvätta, sy, sköta trollens djur och laga mat. Och de fick inte gå ut från berget.

Hur man skyddar sig mot troll

För att skydda sig mot troll kunde man ha en bit stål i fickan. Och för att befria en som blivit bergtagen kunde man ta med en präst ut i skogen som kunde be böner och sjunga psalmer vid berget. Det tålde inte trollen och då släppte de lös sina fångar.

Källor: Wikipedia samt böckerna Nordiska väsen av Johan Egerkrans och Älvor, Troll och talande träd av Ebbe Schön.