Fakta om Vättar i folktron

De flesta vättar i folktron är små, gråklädda väsen. De kan likna djur som paddor, råttor eller igelkottar. De lever ofta under människors hus och gillar att bli lämnade i fred.

Om de blir störda av människor kan de orsaka olyckor och sjukdomar, men om man är snäll så kan de istället sköta om ens djur och göra så att man får tur. Vättar brukar ha korta namn, som Toss, Poss eller Knoss.

Vättarna vaktar ofta något där de bor. Det kan vara en skog, en ö eller någon annan plats. Den som går in på vättarnas område måste vara försiktig och tänka på vad man gör medan man är där så att man inte retar upp dem.

Vättar gillar inte att få varmt vatten på sig. Om en människa skulle hälla ut hett vatten utomhus kunde man varna vättarna genom att först ropa ”Se upp där nere!”. Då hann vättarna flytta på sig.

Om man råkar träffa på en vätte och gör dem en tjänst kan man ha tur och få en gåva som tack för hjälpen. Den gåvan ska man ta väl hand om, även om den inte ser så fin ut. Nästa dag kan gåvan nämligen ha förvandlats till guld eller ädla stenar.

Källor: Wikipedia, samt böckerna Nordiska väsen av Johan Egerkrans och Älvor, Troll och talande träd av Ebbe Schön.