Fakta om Gengångare i folktron

I den nordiska folktron är en gengångare ett spöke som kommer tillbaka till en plats den levt på tidigare. Där kan de ställa till besvär genom att göra märkliga ljud, göra så att det plötsligt blir kallt i ett rum eller att det plötsligt börjar blåsa.

Eller så står de bara och pekar på något eller visar sig som en genomskinlig vålnad om någon råkar gå förbi.

Typiskt för gengångare är att det går att känna igen deras ansikte. Så om en gengångare till exempel kom tillbaka för att spöka på gården där den bott medan den levde kunde människorna där känna igen vålnaden.

Att en gengångare håller på och hemsöker oss levande människor istället för att bara vara död beror oftast på något. Kanske hade personen något kvar att göra innan den dog? Kanske hade den gömt undan pengar och inte hunnit berätta för någon var pengarna fanns?

Eller så hade någon annan tagit över gården och börjat sköta den dåligt. Sånt gillar inte spöken. Gengångare kan även spöka på grund av att de dött på ett våldsamt eller olyckligt sätt.

Hur man skyddar sig mot gengångare

För att hindra att en död person skulle kunna komma tillbaka som en gengångare kunde man i äldre tider lägga granris med barren utåt på gårdsplanen vid begravningen. Man kunde också strö ut linfrö på vägen till kyrkan – som ett magiskt medel som skydd mot spöken.

Källor: NE, Wikipedia samt böckerna Nordiska väsen av Johan Egerkrans och Älvor, Troll och talande träd av Ebbe Schön.