Polisen hinner inte utreda sexbrott mot barn i sociala medier

2:05 min

Varken polisens resurser eller it-kompetens räcker för att utreda sexualbrott mot barn där förövaren tar kontakt via sociala medier, det larmar nu landets fem barnahus om.

Mats Lindström är sektionschef för brott i nära relationer på polisen i Stockholms city och han ser en ökning av anmälningar av olika slags sexualbrott där en misstänkt kontaktar ett barn via sociala medier. Och de är svåra att hinna med.

– När det gäller de här internetrelaterade ärendena så har vi ett problem i dag i polismyndigheten i hela Sverige, säger han.

Ekot har varit i kontakt med alla landets fem Barnahus som är specialiserade på att förhöra barn som utsätts för brott. Alla fem säger att det är svårt att hinna utreda just sexualbrott mot barn i sociala medier. Specifikt handlar det om sexuella övergrepp mot barn, köp av sexuell handling av barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

På Barnahus i Stockholm ser man att anmälningarna ökar. Just nu pågår 15 utredningar, vilket är en betydligt högre siffra än tidigare år då det handlat om två till tre anmälningar som man utrett. Och varje fall är tidskrävande.

Den misstänktas mobiltelefoner, datorer och läsplattor beslagtas av utredarna och när de söks igenom växer oftast utredningarna till att handla om barn runtom i hela landet. Uppåt 100 barn kan vara aktuella i samma ärende.

Ett av skälen till att anmälningarna ökar är att företagen bakom apparna som barnen använder börjat anmäla allt fler misstänkta fall, säger Mats Lindström.

– Såvitt jag har förstått har de också arbetat proaktivt för att de själva inte vill ha de här männen på de här sidorna.

Resultatet av fler anmälningar är att polisen inte hinner utreda alla sexualbrott mot barn som sker i sociala medier, eftersom IT-kunskapen både är för låg och att det är för få som har den.

– Vi behöver mer kompetens och en riktad resurs mot just den här typen av ärenden. Vi har inte tagit höjd för den här typen av utveckling helt enkelt.