Skrapade flaskor fällde Legkov

Fler ryssar stängs av från OS på livstid. IOK förtydligar även skidstjärnan Alexander Legkovs avstängning. Beviset - märken på provflaskorna.

"Två av flaskorna visade märken som indikerade att de öppnats. Det bekräftar att idrottaren i fråga var involverad i bedrägeriet" skriver IOK.

Internationella olympiska kommittén (IOK) publicerade under måndagen en förklaring till hur de resonerat i fallet Alexander Legkov. Den ryske skidstjärnan är sedan tidigare avstängd från OS på livstid, även om han fortsatt får tävla i det internationella skidförbundets (Fis) världscup.

Legkov har dock inte gett något positivt dopningstest. Däremot klargör IOK att de bedömt att Legkov varit involverad i mixtrandet med dopningstester, och att just det faktumet gör honom skyldig till dopningsbrott.

Beviset är skrapmärken på ett antal provflaskor, som enligt IOK bevisar att hans prov öppnats ett flertal gånger.

IOK uppmanar också Fis att agera mot Legkov, som sedan tidigare blivit av med sina resultat från OS 2014.

"Internationella skidförbundet ombeds att ändra de resultat som nämnts här samt att överväga ytterligare aktioner inom sin verksamhet", skriver IOK i sitt beslut.

Samtidigt meddelar IOK att ytterligare fem ryska idrottare stängs av från OS 2018 i Pyeongchang. Dmitrij Trunenkov och Aleksej Negodalio, OS-guldmedaljörer i bob i Sotji-OS, är två av dem. Sedan tidigare har de två övriga medlemmarna i det ryska boblaget stängs av. Därmed var guldmedaljen från spelen sedan tidigare fråntagen.

Även skidskyttarna Yana Romanova och Olga Vilukhina, som tog stafettsilver i Sotji, stängs av på livstid. Den femte avstängda ryssen är skeletonåkaren Sergej Tjudino.

Ryska bobförbundet kallade beslutet "höjden av orättvisa" och menade att man skulle överklaga IOK:s beslut i domstol.

Totalt är det nu 19 ryssar som stängts av på livstid från OS-deltagande efter den så kallade McLaren-rapporten om statsstödd dopning i Ryssland.

Detta har hänt: 

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

Internationella olympiska kommittén överlåter till varje idrott att besluta om ryskt deltagande i OS i Rio. 271 får vara med, 118 stoppas.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning - dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare - ska vara klara senast i oktober.

Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifter om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.

Den 14 september kräver Svensk antidoping tillsammans med 16 andra nationella antidopningsorganisationer att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang eftersom landet vägrat att förse Wada med underlag under utredningen av dopningshärvan i OS i Sotji 2014.

I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade.

Den 1 november blir Alexander Legkov och Jegvenij Belov de första ryssarna från utredningarna att stängas av. Avstängningen gäller på livstid i OS. Legkov får även lämna ifrån sig sina medaljer från femmilen (guld) och långa stafetten (silver).

Den 9 november uppger Rysslands skidförbund att även Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin stängs av på livstid från OS-tävlande och att Ryssland blir av med två OS-silver (Vylegzjanins i teamsprint och på femmilen).

Den 15 november berättar Wada att man fått tillgång till all testdata från dopningsprover som Rusada tagit mellan januari 2012 och augusti 2015, vilket stärker uppgifterna i McLaren-rapporten.