P1-MORGON TISDAG 28 NOVEMBER

Fridolin och Åkesson debatterar förslaget om ensamkommande

10 min

En del av de ensamkommande ska få stanna i Sverige för att studera på gymnasiet. Det beskedet lämnade utbildningsminister Gustav Fridolin i går, och det kommer enligt ministern att gynna både dem själva och Sverige. Men förslaget kritiseras av Sverigedemokraterna. I dag möttes Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debatt i P1-morgon.

Hör Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg om uppgörelsen.

Förslaget handlar om att ensamkommande under 18 år och kom till Sverige innan de nya asyllagarna trädde i kraft den 24 november 2015, ska kunna få en ny möjlighet att stanna i Sverige.

Det här kan beröra uppemot 9 000 unga människor, de flesta från Afghanistan.

Det här har väckt skarp kritik bland annat från Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson kallade förslaget för en praktskandal.

--De signaler vi har fått tidigare från regeringen om att beslut om avvisning som är fattade de ska fullföljas. Nu gör man en total kovändning återigen, enligt Jimmie Åkesson.

--Det här är inte första gången som Miljöpartiet är med och pressar fram en amnesti för invandrare som inte har skäl att stanna i Sverige, fortsatte han. Jag menar att det är anmärkningsvärt att den socialdemokratiska regeringen gång på gång köper det här och får andra saker tillbaka. Man spelar roulett med hela det svenska samhället, med välfärden och med våra system. Den socialdemokratiska delen av regeringen har ju varit tydlig med att man kommer inte att landa i ett sådant här beslut och ändå så gör man det. Det menar jag är en riktigt praktskandal, sa Sverigedemokraternas ledare i diskussionen.

Men Miljöpartiets Gustav Fridolin höll inte med om Åkessons beskrivning:

--Det här är så klart en oerhört viktig fråga både för dem som ställt upp för de här människorna och för de unga människor som nu rotat sig i Sverige och blivit en del av ungdomsgenerationen och som har riskerat att skickas tillbaka till ett land som man ofta har en mindre anknytning till än vad man har till Sverige. Att unga människor som pluggar och vill göra rätt för sig också får det, kan inte på något sätt göra Sverige till ett sämre land, framhöll Gustav Fridolin.

Förslaget som förhandlats fram mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet förutsätter att de som får stanna ska studera för att kunna få ett arbete eller fortsätta till högre studier. Jimmie Åkesson menade i debatten att det i praktiken blir en amnesti för samtliga ensamkommande. Istället borde regeringen hjälpa flyktingar på plats, tyckte han:

--Om man på riktigt ville hjälpa flyktingar, så är det ju inte unga vuxna män företrädesvis från Afghanistan som har befunnit sig i Sverige och kanske ljugit om sin ålder som man ska fokusera på. Det är kvinnor och barn som finns i flyktingläger i eller runt Syrien som man bör rikta in hjälpen på.

Förslaget har också fått kritik från moderaterna för att det är rättsosäkert och kräver bedömningar i flera led, men Gustav Fridolin sa att förslaget ska läggas fram för riksdagen och att det ska bli en rättssäker lagstiftning. Under pressträffen i går framhöll regeringen också att ett skäl till förslaget är handläggningstiderna som blivit alltför långa. Och Gustav Fridolin poängterade att det fått orimliga konsekvenser.

--Om det offentliga brister i sin hantering ska den enskilde inte drabbas av det, sa han. Här har det varit väldigt tydligt att det offentliga har brustit på så sätt att vi inte har lyckats hantera de här ärendena lika snabbt som vi ville. Det innebär att ett barn som kom till Sverige 2015 har hunnit bli 18 innan man får ett beslut. Och då är man ju i mycket mer utsatt ställning i prövningen. Någonstans blir det orimligt. Att man varit här längre och rotat sig starkare blir plötsligt ett argument för att man inte ska vara här, när vi i andra sammanhang resonerar precis tvärtom, avslutade Gustav Fridolin från Miljöpartiet.