Många kommuner lyckades spara vatten i somras

1:15 min

Omkring en fjärdedel av alla kommuner som svarat på en enkät som Sveriges Radio gjort, uppger att vattenförbrukningen minskade jämfört med sommaren innan.

I Eksjö var det vattenbrist och där förbrukade invånarna 15 procent mindre vatten än sommaren innan. Det berättar chefen för vatten och avlopp i kommunen, Thorbjörn Johansson.

– Vi ser att det här är beviset, många har anammat från Eksjöbefolkningen att det har varit besvärligt.

VA-chefen Thorbjörn Johansson pekar på ett papper med två kurvor. Det är vattenförbrukningen i staden sommaren 2017 jämfört med sommaren ett år tidigare.

Och i år förbrukades 15 procent mindre vatten efter att kommunen larmat om att sjön som kommunen tar sitt vatten ifrån, sjönk betänkligt i början av året.

– Vi var nere på nivåer som närmade sig vattendomens lägsta yta, säger Thorbjörn Johansson. 

Efter att Länsstyrelsen tillfälligt ändrat i vattendomen och en informationskampanj, klarade Eksjö trots allt sommarens vattenförsörjning.

Och det var många kommuner som sparade - speciellt i områdena i södra och östra Sverige som hade hotande vattenbrist.

Drygt 75 procent av alla Sveriges kommuner har svarat på en enkät som Ekot skickat ut. 25 procent av dem uppger att de sparat upp till 20 procent vatten jämfört med året innan. Mest av alla har Mönsterås kommun sparat - över 20 procent.

Bente Rasmussen bor i Eksjö och har ändrat sina vattenvanor.

– Jag blev bättre på att stänga av kranen när jag borstar tänderna, sköljer inte under rinnande vatten, skalar inte potatis under rinnande vatten, sådana saker, säger hon.

Nu har det regnat en del i höst och även om vattennivåerna i sjöar och vattendrag har stigit, så är det en bit kvar innan grundvattnet är normalt på många håll. Och enligt Thorbjörn Johansson är det inte läge att slappna av än.

– Nu hoppas vi på en nederbördsrik vinter så att både vi får grundvatten och skidåkarna får sitt, säger VA-chefen i Eksjö, Thorbjörn Johansson.