Afrikanska unionen och EU:s ledare möts – ska diskutera ungas framtid

1:37 min

Afrikas unga och deras jobbchanser är temat när presidenter och premiärministrar från hela Afrika och Europa möts i morgon i Elfenbenskusten.

Afrikas befolkning växer fort. Redan i dag är 60 procent under 25 år och arbetslösheten är utbredd.

De afrikanska och europeiska ledarna ska diskutera hur fler jobb kan skapas för att minska migrationen till Europa, men många ivorianer drömmer om Europa.

– Jag skulle verkligen vilja till Europa, säger Daniel 18 år gammal, om jag bara hade lite pengar så.

Han stod i går eftermiddag med en hink vit färg och målade trottoarkanterna randiga ihop med Stephan, 17 år, som målade de klarröda fälten - allt en sista minut uppfräschning av gatubilden inför stats- och regeringschefernas ankomst till Abidjan.

Och också Stephan drömmer om Europa.

– Jag kommer också att åka till Europa, säger han.

Det är killar som dessa som Afrikas och Europas ledare har i fokus, när de sammanstrålar här i Abidjan imorgon.

Hur ska Afrikas länder kunna erbjuda sina många unga en försörjning och hur ska EU-länderna undkomma migranter, som väcker nationalism och politiska konflikter.

En annan stor fråga för mötet är säkerhet och kampen mot terrorism.

EU och Afrika har sedan tio år en gemensam strategi för sitt samarbete. Men relationen har växt i betydelse och nu efterlyser parterna att mer konkret faktiskt görs.

EU har avsatt över 30 miljarder kronor i en Afrikafond. Därutöver hoppas man på privata investeringar, start-up-företag och satsningar på infrastruktur.

Men utbredd korruption utgör ett starkt hinder mot utveckling i Afrika.

Uppgifterna om slavhandel med migranter i Libyen blir en del i ledarnas diskussion och på gatan har alla hört om det.

– Jag skulle också gärna till Europa, men inte när de behandlar svarta som slavar. Det är inte normalt, sa en tredje målare i går.