Oppositionen i Irland kräver nyval

1:42 min

I Irland kan det bli nyval före jul om inte regeringen senast i kväll går med på oppositionens krav att den vice premiärministern ska petas. Men regeringen har hittills vägrat.

Många irländare tycker att ett nyval vore mycket olägligt just nu.

– Det är meningslöst att ha val igen, säger Dublinbon Pat O`Sullivan innan han kliver på en spårvagn. Han tror att det skulle bli ungefär samma låsta resultat som i fjol.

Bakgrunden till den politiska krisen är uppgifter om att vice premiärministern Frances Fitzgerald känt till att en visselblåsare, som avslöjat omfattande korruption inom den irländska polisen, hanterats oschysst av myndigheterna.

Men Fitzgerald hävdar att hon inte gjort något fel och vägrar lämna sin post.

Det största oppositionspartiet Fianna Faíl har riktat en misstroendeförklaring mot Fitzgerald som verkställs i kväll. I så fall utlyser den svaga regeringen nyval före jul.

Ingen sida vill ha ett val men ingen vill heller backa i konflikten.

Här i Dublin suckar många över politikerna.

– De tänker mer på sina egon än på landets bästa, säger Tom Scott som just klivit av en spårvagn.

Precis som de flesta andra tycker han att ett val strax före jul skulle komma väldigt olämpligt med tanke på att brexit-förhandlingarna är inne i ett känsligt skede.

För Irland gäller det att spela sina kort rätt de kommande veckorna så att inte Storbritannien kommer undan för lättvindigt när frågan om gränsen till Nordirland ska avgöras.