Sköterskan lade sig i Saras beslut om abort

2:06 min

Sara anmälde en sjuksköterska på Aleris närakut i Uppsala efter att ha fått en kommentar om sin planerade abort.

I november hörde 25-åriga Sara av sig till Vårdguiden. Hon hade urinvägsinfektion och fick rådet att söka vård direkt, eftersom hon samtidigt var gravid. Det ökar nämligen risken för att bakterierna tar sig upp till njurarna, enligt Vårdguiden.

När hon kom till närakuten berättade hon för sjuksköterskan om varför hon blivit rädd att söka vård och hon nämnde även att hon inte planerade att behålla barnet.

Sara berättar att sköterskan avslutade samtalet med att allvarligt säga: "Jag tycker verkligen att du och din pojkvän ska hålla ihop nu och jag vill inte säga något, men detta gäller faktiskt liv och död. Det är ett liv du har inuti dig."

– Jag blev till en början chockad. Sen både ledsen och arg. Hennes kommentar var skuldbeläggande och tydligt färgad av hennes egna värderingar. Jag var, som tur var, trygg i mitt beslut. Men att höra sånt från vårdpersonal kan bli avgörande vid den sortens val. Därför kändes det extra viktigt för mig att anmäla så att det inte kan hända igen, säger Sara. 

På Aleris närakut har man startat en utredning efter händelsen. 

– Jag tycker att det är väldigt bra att sådant här anmäls, så att vi får veta vad som hänt, säger Maria Carles, som är verksamhetschef.

Personen som fällde kommentaren, hur ser hon på den här händelsen nu?

– Det finns inga tvivel om att hon har förstått att hon begått ett fel. Och vi kommer nu säkerställa att det här inte upprepas. Vi beklagar att en av våra patienter varit med om det här, det är ingenting som vi står för, säger Maria Carles. 

Sara heter egentligen någonting annat.