Gävle garanterar kultur till alla barn

1:49 min

I Gävle är alla grundskoleelever från sex till 15 års ålder garanterade två kulturupplevelser per år. Totalt omfattas 11 500 barn och unga av den här unika kulturgarantin som nu inspirerar både regionen och andra kommuner att ta efter.

Gävles kulturgaranti framstår nu för både andra kommuner och för Region Gävleborg som något av ett föredöme - kommunen lyckas nämligen, trots att åtagandet är omfattande, som utlovat leverera upplevelser till sina omkring 11 500 grundskoleelever.

"Clowner utan gränsers" föreställning i Gasklockorna, som nu setts av 3000 låg- och mellanstadiebarn, är bara det senaste exemplet i en lång rad evenemang.

– Det var jättebra! Jag skrattade åt nästan allting och jag tycker om att skratta, sa tredjeklassaren Iva från Gävle Montessoriskola direkt efter föreställningen.

Det kan man kalla goda recensioner. Marcus Olsson, som samordnat varenda en av Kultur och fritidsförvaltningens skolföreställningar sedan hösten, 2014 är också nöjd. Kulturupplevelsegarantin fungerar fint, säger han.

– Ja, det tycker jag verkligen. Det är härligt att se alla barns reaktioner, både före, under och efter föreställningarna. De får en upplevelse!

Garanterat?

– Ja, de fick i alla fall garanterat se kultur, säger Marcus Olsson.

Region Gävleborg skulle i sin kommande Kulturplan också gärna ha en Kulturgaranti av Gävles heltäckande modell. Men det är av flera skäl inte möjligt säger Regionens Kulturutvecklingschef Carin Palmqvist Isaksson. Hör henne i ljudinspelningen längst ned i artikeln!  

Exakt hur varje barn upplever mötet med Gävles kulturutbud varierar så klart, men att åtminstone garantera att barnens möte med Gävles professionella kulturutövare verkligen sker – det är det unika och viktiga med Gävles kulturgaranti, säger Kajsa Ravin, chef för Kultur och fritid i Gävle.

– Det finns en lång politisk bakgrund till varför vi anser att tillgång till kulturupplevelser är viktig, men det finns också en kort förklaring: Konst och kultur gör oss friare i tanken vilket i en förlängning även innebär att vi klarar av att vara kritiskt tänkande medborgare, säger hon.

Gävles "leverans" av kulturupplevelser är rent matematiskt sett mycket omfattande.

Om var och en av kommunens omkring 11 500 grundskoleelever garanteras två kulturmöten per år innebär det 23 000 individuella upplevelser per år eller nästan en kvarts miljon under elevernas 10-åriga grundskoletid.

Den ende som får ta del av precis alla kulturevenemang, ja det är förstås ändå bara samordnaren Marcus Olsson:

– Ja, det är underbart roligt att få jobba med det här och se allting.

Du, om någon, är alltså garanterat fylld av kulturupplevelser?

– Ja, jag med, skrattar Marcus Olsson.