Extra röntgensyn med AI

1:34 min

Köra bil, investera i aktier och spela spel är inte allt som artificiell intelligens kan. Redan till våren kanske AI används i svensk sjukvård.

Smarta datorprogram som kan ställa diagnoser utifrån till exempel röntgenbilder och vävnadsprov närmar sig nu sjukvården. Artificiell intelligens kan bli läkarens nya verktyg för diagnos. 

– Vi hoppas på att testa en prototyp i början på 2018, säger Max Gordon, biträdande överläkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus.

Han forskar också på den här typen av bildanalys-AI, inom just ortopedi.

Vissa typer av bedömningar kommer inom en snar framtid att hamna på en övermänsklig nivå, där läkare och AI blir bättre än läkaren ensam, menar Max Gordon.

Dessutom tror han att AI kommer kunna ge mer information om vissa saker till patienten än vad en läkare kan. Till exempel skulle den kunna sätta en siffra på hur sannolikt det är att en fraktur kommer förvärras, beroende på behandlingsmetod. Ett annat exempel är hur mycket smärta det kommer innebära för patienten. 

 – Det här kommer innebära en ganska dramatisk förändring för mötet mellan läkare och patient. Man kommer vara mycket mer involverad som patient.

Mer om hur artificiell intelligens kan tänkas att påverka sjukvården i Sverige hör du i Vetandets värld.