Franska banker stänger Nationella frontens konton

1:37 min

Två franska banker har beslutat att stänga alla bankkonton som hör till det nationalistiska partiet Nationella fronten. Partiet har vänt sig till den franska centralbanken med klagomål, som ger bankerna rätt. Nationella frontens partiledare Marine Le Pen är upprörd och hotar med att stämma bankerna.

Marine Le Pen anser att den franska centralbanken inte säger någonting i sitt uttalande i dag om skälen till att bankkontona stängs. Hon anser att hennes parti diskrimineras.

I Centralbankens utlåtande står det att man inte anser att partiet diskrimineras när det ombeds stänga sina konton.

Det är dels banken Société générale som har meddelat att Nationella frontens 16 bankkonton kommer att stängas den 26 december. Även banken HSBC kommer att stänga partiets konton. Bankerna har skriftligt meddelat att beslutet inte har något med politik att göra.

Men Nationella fronten har bandat ett telefonsamtal med en av cheferna på HSBC, Thomas Vandeville, där han säger att stängningen beror på att Marine Le Pen är en person som är politiskt exponerad och att bankerna vill förhålla sig neutrala.

Partiet kommer att få tillgång till ett enda bankkonto, men begränsningen är besvärande för partiet, som redan har svårt att lån i franska banker på grund av sin främlingsfientliga politik. 

Nationella fronten kommer nu att lämna in en stämningsansökan mot banken Société générale under veckan som kommer, det sa Marine Le Pen till journalisten Jean-Jacques Bourdin i tv-kanalen BFM i dag.