EU:s och Afrikas toppolitiker möts om unga afrikaners framtid

2:10 min

Presidenter och premiärministrar från båda världsdelarna möts i Elfenbenskusten för ett toppmöte med temat De unga afrikanernas framtid.

För länderna på den afrikanska kontinenten är toppmötet viktigt ekonomiskt, men även för Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron är dagens toppmöte med Afrikas många länder av mycket stor vikt.

Trots att Angela Merkel står mitt uppe i en regeringskris på hemmaplan kommer hon hit till Elfenbenskusten och för Emmanuel Macron är detta redan den tredje resan till Afrika sedan han tillträdde i maj. Afrika är högprioriterat.

De kämpar båda dels för att ta hem fler affärskontrakt i de växande ekonomierna här, dels för att stoppa migrationen till Europa.
Framförallt Kina är numera mycket starkt i Afrika, men även ett land som Marocko växer i betydelse och tar marknadsandelar. Merkel har kritiserats av det tyska näringslivet för att hon inte stödjer de tyska företagen tillräckligt.

Sedan två år tillbaka lanserar Tyskland vad som kallas en Marshall-plan för Afrika – det vill säga massiva investeringar med privata inslag och Merkel har gjort ett antal resor på kontinenten då hon utlovat pengar - med syftet att också skapa jobb och stoppa afrikaner från att försöka ta sig till Europa.

Den franske presidenten Macrons agenda är snarlik med skillnaden att Frankrike var en stark kolonialmakt och ännu styr över många afrikanska länders valuta.

– Jag har inte kommit för att lägga ut Frankrikes Afrikapolitik, sade Macron i ett tal under sitt första stopp har i Västafrika och rev ner applåder. Vi ska möta varandra, sa han.

Flera afrikanska länder har närmast välkomnat att de unga migrerat - pengar som de skickat hem har ibland överstigit bistånd och stöd från Europa. Men idag möts Afrikanska unionen AU med EU för att skynda på samarbetsprojekt.

Afrikas befolkning växer fort och är ung – det brådskar alltmer.