Hästsporten sparkar bakut om trakasserier och övergrepp

1:22 min

Nu går kvinnor och unga flickor ut med ett upprop för att stoppa sexuella trakasserier och övergrepp även inom hästsporten.

– Det är väldigt unga tjejer som utnyttjats och grejen är att de har inte riktigt klart för sig vad som är okej och vad som inte är okej. Så de kan hända att de tvingas gå med på saker som de inte riktigt förstår att de inte måste, säger Caroline Craford, en av initiativtagarna till uppropet.

I en facebookgrupp med nästan 9000 medlemmar har de senaste dagarna kvinnor och unga flickor berättat om sexuella trakasserier och övergrepp inom ridsporten.

Ridsporten är en av Sveriges största ungdomsidrotter. 90 procent av de som rider är kvinnor och flickor. Inte sällan är de i beroendeställning till betydligt äldre män.

Nu går de ut med ett upprop under hashtagen #visparkarbakut, för att få stopp på övergrepp och tystnadskultur och få ansvariga inom ridsporten att agera.
Caroline Craford och Mika Thalén har dragit igång uppropet.

– När vi lyfte på stenen har vi blivit chockade, det är mycket värre än vad vi någonsin kunde tro, säger Mika Thalén.

– Den röda tråden är att det ofta är tjejer som är i en beroendeställning till någon tävlingsryttare, hästägare, travkusk eller någon som har makt över om de får fortsätta rida, säger Caroline Craford.