Tvingas betala över hundra miljoner till Saabs konkursbo

Lear prioriterades före andra leverentörer när Saab stod på randen till konkurs. Det konstaterar Vänersborgs tingsrätt, som nu tvingar Lear att betala över 110 miljoner kronor till Saabs konkursbo.

Saabs konkursförvaltare har nu nått en av sina största framgångar. 

I en dom tvingas Saabs tidigare underleverantör Lear betala tillbaka över 110 miljoner kronor till konkursboet. 

Anledningen är, enligt Vänersborgs tingsrätt, att Lear prioriterades före andra underleverantörer under sommaren 2011 när Saab var på månader ifrån sin konkurs.

Trots att Lear visste om att biltillverkaren var bankrutt fick de cirka 110 miljoner kronor under våren och sommaren 2011.

Nu slår tingsrätten i Vänersborg fast att betalningarna var felaktiga och missgynnade Saabs övriga underleverentörer. 

– Det är i målet utrett att andra borgenärer (än Lear, reds anm.) under samma period inte fick något betalt från Saab överhuvudtaget, skriver tingsrätten i sin dom.

Lear-koncernen måste därför betala tillbaka hela beloppet till Saabs konkursbo, samt drygt två miljoner i rättegångskostnader. 

– Det betyder en hel del för de andra underleverentörerna, säger konkursförvaltaren Kent Hägglund till P4 Väst. 

Det var 2012 som Saabs konkursförvaltare stämde över 30 företag på totalt drygt 600 miljoner kronor. Anledningen till stämningarna är att förvaltarna ansåg att underleverentörerna inte behandlats lika.

– Då får man inte betala någon fodringsägare för någon annan och man får inte betala gamla skulder som redan är förfallna, förklarade Hans Begqvist:

– Då finns det regler i konkurslagen som innebär att en konkursförvaltare ska återställa den ordningen, om det är någon som har gynnats framför någon annan. 

Tidigare har företaget IAC tvingats betala 90 miljoner till konkursboet.