Stockholmarnas flygvanor värre för klimatet än biltrafiken i Stockholm

1:35 min

Stockholmarnas flygresor har större klimatpåverkan än all biltrafik inom Stockholms kommun, visar en ny rapport från Stockholms stad.

Syftet med undersökningen är att göra stockholmarna medvetna om hur deras flygvanor bidrar till den globala uppvärmningen.

– Vi tycker inte att man ska sluta flyga, utan man kanske ska fundera på hur man reser. Gör man några onödiga resor, hur ofta reser man, kan man göra en längre resa i stället för flera korta? Det är kunskap vi vill föra ut till stockholmarna, säger projektledaren Charlotta Porsö vid miljöförvaltningen Stockholms stad.

Förra året gjorde boende i Stockholms stad ungefär 2,3 miljoner tur- och returresor med flyg. Enligt miljöförvaltningens rapport orsakar de resorna större klimatpåverkan än all biltrafik i Stockholms kommun. Det handlar framför allt om utsläpp av koldioxid från förbränning av flygbränsle.

Leyli Shafabakhsh från Högdalen flyger utrikes med jobbet tre, fyra gånger om året, men hon tänker inte så mycket på utsläppen.

– Det är ju jobbet liksom, man gör vad man ska, det är inte så mycket självvalt. Annars flyger jag inte så mycket, det blir inte så mycket semester ändå, så jag har inte så mycket ångest eller skuld över det, säger Leyli Shafabakhsh. 

Mattias Oljelund från Enskede flyger flera gånger om året, både utrikes och inrikes.

– Det skulle vara bra och skönt om man kunde hitta alternativ. Ibland finns det – tågen blir ju bättre – men ibland känner man att man måste flyga, säger han. 

Hur tänker du kring dina utsläpp när du flyger?

– Jag tänker nog inte så mycket på dem. Då hade jag kanske gjort lite andra val, om det hade varit högre upp i tanken så att säga, säger Mattias Oljelund.

Charlotta Porsö vid miljöförvaltningen säger att Stockholmarna måste bli medvetna om hur deras flygresor påverkar klimatet.

– Klimatet berör oss alla i hela världen, det är ett globalt problem. Vi måste alla dra vårt strå till stacken för att minska klimatpåverkan, säger Charlotta Porsö.