Ännu oklart om bokmässans kritiker återvänder

2:34 min

Vad händer med de mötesplatser som arrangerades i protest mot att högerextrema Nya tider fick ställa ut på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg tidigare i år? Det är fortfarande en öppen fråga sedan mässan igår meddelade att Nya tider inte får ställa ut där nästa år.

Föreningen Göteborgs litteraturscen ska diskutera sitt arrangemang "Scen & samtal" ikväll och vad som ska hända med arrangemanget Bokmassan har tidningen Dagens Etc inte kommit fram till än.

Dagens Etc:s chefredaktör Andreas Gustavsson kan tänka sig att fortsätta arrangera Bokmassan:

- Det här sammanföll ju med en stor folklig demonstration mot nazismen. Det sammanföll med att vi fick tiotusen besökare till våra publika möten i ett stort cirkustält på Heden en bit från den traditionella bokmässan. Det var en fantastisk upplevelse, säger Andreas Gustavsson och fortsätter:

- Jag känner starkt att jag vill uppleva det igen - den närheten till besökarna och det demokratiska samtal som uppstod - och det har jag aldrig upplevt på bokmässan där vi har haft en monter i många år. Det här var någonting helt nytt.

- Etc kommer naturligtvis att ta i beaktande att bok- och biblioteksmässan trots allt till sist har fattat beslut om att Nya tider inte får vara där 2018. Det kommer vi att väga in i det här, men det är också valår nästa år och då handlar det också om var Etc har bäst förutsättningar för att föra en värdig, konstruktiv och politisk diskussion, säger Gustavsson och fortsätter:

- Jag är nyfiken på hur vi skulle kunna ta vårt eget koncept vidare och kanske samarbeta med några av de andra.

Andreas Gustavsson tror att Bokmassan och de andra arrangemangen hade betydelse för bok- och biblioteksmässans beslut. Inte bara ekonomiskt i och med att de tappade publik utan också som arena, säger han.

- Deras tolkningsföreträde som kulturell medelpunkt den här helgen försvann.

Beslutet välkomnas också av Vertigos förlagschef Alexandra Nedstam. I ett sms till Kulturnytt skriver Nedstam att det är ett första steg i diskussionen om 2018 års mässa, och nu inväntar Vertigo och ett 20-tal andra mindre oberoende förlag på svar på krav som de har ställt och förslag som de har lagt fram för att delta. Det handlar om krav och förslag som de inte har offentliggjorts än.

Positivt på beslutet reagerar också Bonnierförlagens vd Håkan Rudels:

- Nu kan bokmässan igen handla om det som den ska handla om, det vill säga böcker författare, läsare, läsning, säger han.

Har ni i egenskap av Sveriges största förlagsgrupp varit med och påverkat det här beslutet?

- Jag tror att vi ... alltså tidigare före årets bokmässa var ju vi och många aktiva i de här diskussionerna. Sedan efter årets bokmässa tror jag i stor utsträckning att det här är ett affärsmässigt beslut från mässan, det vill säga att man tappade så mycket besökare och utställare så att det är en fråga som löste sig på det sättet är vår uppfattning, svarar Rudels.