Samisk kvinnohistoria uppmärksammas på flaggdag

1:38 min

För att uppmärksamma frihetskämpen Elsa Laula Renberg hölls under onsdagen en konferens med fokus på samisk kvinnohistoria på Kvinnohistoriska museet i Umeå.

Tidigare i år blev den 29 november en samisk flaggdag i Norden. Detta för att minnas Elsa Laula Renberg som föddes just den dagen 1877 i Storsele, Vilhelmina. 

Elsa Laula Renberg blev en viktig röst för den politiska utvecklingen i Sapmi. Hon bildade den första sameföreningen på svensk sida och publicerade 1904 kampskriften "Inför lif eller död? Sanningsord om de lappska förhållandena" där hon bland annat ställde krav på självbestämmande över mark och vatten för det samiska folket.

– Det är en konferens som lyfter fram maktkritiska perspektiv på både kolonial historia och på kvinnohistoria, säger Åsa Össbo, historiker på Vaartoe – centrum för samisk forskning på Umeå Universitet.

Under dagen gick det att lyssna på forskare och föreläsare som lyfte fram olika perspektiv på de samiska kvinnornas historia och Elsa Laula Renbergs betydelse för historien. 

– Det här ett viktigt steg att vi gör det här och jag tycker det är viktigt att vi lägger tid och kraft på att mötas kring sådana här frågor, säger Maria Perstedt, chef för Kvinnohistoriskt museum.