S-ledamöter sätter press på regeringen om sjukpenning

1:29 min

Flera socialdemokrater i riksdagen motionerar för att regeringen ska göra nånting åt att allt fler nekas sjukpenning. I en motion kräver de en översyn av hur tidsgränserna i sjukförsäkringen tillämpas.

– Vi vill att sjukförsäkringen ska vara trygg och rättssäker och att den ska ge ekonomisk trygghet vid sjukdom. Och vi uppfattar att idag så blir människor som har en sjukdom utförsäkrade och hamnar hos arbetsförmedlingen där man inte kan få hjälp, säger Eva-Lena Jansson (S) som sitter i arbetsmarknadsutskottet och en av dem bakom motionen. 

Regeringens mål om att få ner antalet sjukpenningdagar till nio per person och år verkar vara på väg att uppfyllas tidigare än väntat.

Men från flera håll, till exempel från facket, anser man att regeringen med sitt mål sätter press på Försäkringskassan och att resultatet blir att allt färre får beviljad sjukpenning.

Regeringen tog bort den bortre parentesen i försäkringen, men lämnade kvar kontrollstationer eller tidsgränser, där försäkringskassan bedömer individens arbetsförmåga på nytt.

De som har blivit av med sjukpenningen efter en sådan kontroll har tredubblats sen 2015.

– Tidsgränser som ger hjälp till rehabilitering är jättebra, men tidsgränser som bara har till syfte att få ut människor från sjukförsäkringen är inte bra. Vi vill att regeringen ska göra en översyn av sjukförsäkringen och komma tillrätta med de problem som vi ser, säger Eva-Lena Jansson.   

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll avböjde en intervju med Ekot i dag, men hon berättade i SVT:s Aktuellt i går att åtgärder är på väg.

– Det här visar att vi inte har nått tillräckligt långt och jag som ansvarig minister är också beredd och kommer inom kort att lägga fram ytterligare åtgärder för att säkerställa att de individer som är i behov av stöd ska få det, sa hon då.