Libyen högt på agendan under toppmöte mellan AU och EU

1:54 min

Migration är den överskuggande frågan när Afrikas och Europas ledare möts i dag i Elfenbenkusten.

Sammantaget är det över 80 presidenter och premiärministrar på plats för att sätta unga afrikaner i fokus.

Jobb, ekonomisk tillväxt och utveckling är mål för framtiden men på toppmötet är det slavhandeln i Libyen som skapar diskussion.

– Denna fråga spelar en överskuggande roll här på den afrikanska kontinenten, sedan rapporter om att unga män säljs som slavar i Libyen, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel, och menade att migrationsfrågan med utvecklingen i Libyen fått en stark känslomässig betydelse för toppmötet här.

Merkel sa vidare att EU och Afrikas länder har ett gemensamt intresse i att få bort den illegala invandringen till Europa och i stället skapa lagliga vägar för afrikaner att utbilda sig och studera.

Efter lunchen försvann Merkel ut och in i olika rum, bilaterala möten i korridorerna är viktiga. Ett gemensamt uttalande om det som pågår i Libyen sitter hårt inne.

Medan ledarna nu möts i plenum förhandlar tjänstemän om en deklaration kring slavhandeln. Libyen, uppbackat av Egypten och möjligen andra länder, vill inte bli namngivet i deklarationen och ordvalen är ännu inte klara.

FN:s säkerhetsråd diskuterade frågan igår i New York, men antog ingen gemensam deklaration utan enades om en "fact-finding mission" – att fakta ska granskas på plats.

Afrika har också en annan syn än Europa på migranternas framtid. EU anser att afrikanska länder är skyldiga att välkomna dem hem, men de omfattande pengarna från migranter utomlands gör frågan delikat och från afrikanskt håll talas därför om frivilliga hemresor.

Jobb och utveckling är också en diskussionspunkt liksom Sveriges hjärtefråga: Bra och ärligt ledarskap.