Nu invigs världens största marinreservat

2:24 min

Idag invigs världens största marina reservat, som är det första på internationellt vatten. Rashid Sumaila, professor på universitetet i British Colombia, var en av de som kläckte idén.

– Jag kommer ihåg hur jag, runt 2004, kom tillbaka från en klimatkonferens och tänkte på alla ansträngningar att fiska allt mer på internationellt vatten. Jag tänkte att det inte kan vara lönsamt, så jag sade till mina kollegor att fiske på internationellt vatten borde förbjudas, säger han och fortsätter:

– Kollegorna svarade att jag måste vara galen, men jag började då med att skriva en artikel i ämnet.

Artikeln blev starten på ett långt arbete där, så småningom, flera länder och organisationer förhandlade fram ett historiskt beslut: Ett marint reservat på internationellt vatten.

Och idag invigs alltså detta reservat, som är världens största marina reservat, och det första på internationellt vatten. Reservatet, som är ungefär lika stort som Sverige, Norge och Finland tillsammans, ligger i Rosshavet vid Antarktis kust.

Beslutet innebär bland annat att Rosshavet skyddas mot allt fiske i 35 år, undantaget ett begränsat fiske i forskningssyfte.

Rashid Sumaila är idag mycket nöjd.

– Jag tror att det här bara är början. I framtiden kommer det att bildas fler marina reservat på internationellt vatten, säger han.

Rashid Sumaila, professor vid havsinstitutet på universitetet i British Colombia, var i veckan i Sverige för att ta emot Volvos miljöpris.