Trots Nordkoreas missiltest vill Sverige inte ha hårdare sanktioner

5:45 min

FN:s säkerhetsråd ska ta upp vad man ska göra med Nordkorea efter testet med en interkontinental ballistisk missil. Ett test som man från nordkoreanskt håll anser är ett bevis på att landet nu kan nå hela det amerikanska fastlandet med missiler.

– Sverige fördömer det senaste missiltestet. Det är ett hot mot internationell fred och säkerhet och det är ett brott mot Nordkoreas internationella åtaganden, säger utrikesminister Margot Wallström, till Ekot.

Nordkoreas test av en missil gick mycket högre än tidigare innan missilen damp ner i havet utanför Japan.

Om Nordkorea verkligen har förmågan att nå amerikanska städer med kärnvapen är med detta inte bevisat, men det här testet anses visa att Nordkorea åtminstone inte är långt därifrån.

Sveriges mål i dag i FN:s säkerhetsråd, där Sverige sitter är inte hårdare sanktioner, utan att de sanktioner FN redan beslutat om faktiskt ska genomföras.

– Det har fungerat så där verkligen. Det beror på att ett antal länder inte har genomfört dem fullt ut och inte respekterat sanktionsbestämmelserna, säger Margot Wallström.

Det är inte första gången Nordkorea och deras missiltest dryftas i säkerhetsrådet och frågan är om det FN gjort haft någon effekt.

Kristina Sandklef, som är oberoende Kinaanalytiker, anser att det FN kan göra idag är mer att skapa förutsättningar för förhandlingar och dialog.

Vad gäller sanktionerna så ser hon att den viktiga handeln med Kina faktiskt enligt statistiken har minskat lite, och att en bro mellan länderna har stängs för det som kallas "reparationer".

– Det är ett sätt för Kina att visa att de menar allvar, säger Kristina Sandklef.

Men Kina vill heller inte ta i för hårt för det skulle bland annat kunna leda till stora flyktingströmmar över gränsen in till Kina. 

Kim Jong Uns diktatur i Nordkorea är helt enkelt "svårsanktionerad".

– Man kan säkert dra ner på olje- och bensinleveranser och så vidare, men uppenbarligen så har ju inte det här någon större effekt och det verkar inte som att Kim Jong Un bryr sig om ifall folket blir hungrigare än vad de redan är.