Över 1 700 kvinnor inom försvaret i upprop mot sexuella trakasserier

1:24 min

Nu kommer vittnesmål om kränkningar och övergrepp även från Försvarsmakten.

Över 1 700 kvinnor har skrivit under uppropet #givaktochbitihop i spåren #metoo.

1 730 kvinnor som är eller har varit verksamma inom Försvarsmakten har skrivit under uppropet.

De försvarsanställda vittnar om allt från kränkande kommentarer och mobbning till våldtäkter – och menar att det råder en tystnadskultur inom Försvarsmakten där anmälningar inte tas på allvar.

De spelade upp en porrfilm under tiden de drack sitt kaffe.

Major Hanna Jungwallius, vid Luftstridsskolan i Uppsala, har arbetat 30 år inom försvaret. Så här beskriver hon en av alla de händelser hon upplevt:

– I det gemensamma fikarummet, som vi delade tillsammans med även civilanställda kvinnor, kom jag in en tisdagsförmiddag. Då satt det män i alla sofforna – det var helt fullsatt – och de spelade upp en porrfilm under tiden de drack sitt kaffe.

– När jag sa att det här är fullständigt oacceptabelt och blev rasande fick jag kommentaren: ”Har du mens, eller?” En klassisk kommentar. Det fanns ingenting mer att göra där, det var bara att lämna, säger Hanna Jungwallius.

Jag fick kommentaren: Har du mens, eller?

Hanna Jungwallius menar att sexismen är utbredd inom Försvarsmakten.

– Som kvinnor har vi blivit fråntagna en mängd olika områden och arbetsmiljöer där vi inte har kunnat eller orkat befinna oss, där det dikterats sätt att vara på som vi inte skriver under på. Som Försvarsmakten definitivt inte skriver under på, säger hon.

Det är en organisation av män för män sedan väldigt, väldigt många år tillbaka.

Kapten Frida Linehagen, plutonchef vid Sjöstridsskolan i Karlskrona, har upplevt en rad kränkningar under sina snart 18 år inom militären.

– Jag tror att det beror på att det är en organisation av män för män sedan väldigt, väldigt många år tillbaka. Sedan bara 40 år tillbaka har kvinnor varit en del på den militära sidan.

Vad kan man göra för att komma åt problemet?

– Jag tror vi behöver hitta ett sätt för människorna som utsätts att anmäla. Vi har inte ett system som är fungerande för det i dag. Framförallt har det inte trovärdighet hos de kvinnor som blir utsatta, säger Frida Linehagen.

Hanna Jungwallius om vad som händer när man anmäler eller säger ifrån:

– Man blir fruktansvärt ifrågasatt. Man får uppmaningen att helt enkelt giv akt och bit ihop.