RECENSION – FILM

120 slag i minuten – ett mästerverk!

3:03 min

En grupp aidsaktivister står i centrum för den här berättelsen om kampen för liv, kärlek och bättre mediciner i ett likgiltigt Frankrike på 90-talet.

Titel: 120 slag i minuten
Originaltitel: 120 battements par minute
Regissör: Robin Campillo
Skådespelare: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel m fl.
Genre: Drama
Betyg: 5 av 5

En politisk kamp på liv och död – bokstavligen. Ja, så kan man beskriva aids-aktivismen i början av 90-talet. De som var aktivister  kämpade ofta för sin egen överlevnad – lyckades man övertyga ett läkemedelsföretag att tidigarelägga försöken med en medicin med bara några månader så kunde det rädda ens liv.

Det är i den här laddade miljön som Robin Campillos film "120 slag i minuten" utspelas. Huvudpersonerna är alla medlemmar i Act up, den kanske mest frispråkiga och okonventionella delen av aids-rörelsen, känd för sin kompromisslöshet och sina spektakulära demonstrationer. Kanske mest känd för att ha trätt en gigantisk rosa kondom över obelisken på Place de la Concorde i Paris 1993, men även skolinformationer och påtryckargrupper inom läkemedelsbranscher var en del av rörelsens verksamhet. 

En unik skildring av hur kampen kan ge en styrka att överleva – mitt i en tid av uppgivenhet och hopplöshet.

Regissören Robin Campillo var själv aktiv i organisationen i början av 90-talet, och han skildrar tidsandan och den desperata stämningen på gruppens stormöten med exakt tonträff. Många av aktivisterna var själva hiv-positiva och när blodvärdena bara blev sämre och sämre kunde man i varje fall gå ut på gatorna och slåss för sin överlevnad. Leva ut sin frustration och samtidigt kämpa för att återfå sin självkänsla i en tid när aids och hiv var tabu. Diskussionerna och bråken på gruppens möten känns helt realistiska och naturliga – sällan har stormötesdramatik varit mer fängslande. Den fina handen med skådespelarna påminner mig om att Campillo arbetade som manusförfattare och klippare på Cannesvinnaren "Mellan väggarna" som också hade den där nästan dokumentära känslan i sin skildring av gruppdynamik.

För "120 slag i minuten" är en kärleksförklaring till aktivisterna, de som en gång i tiden tog fajten och vägrade att ge upp. Trots att man, åtminstone i Frankrike, kämpade i motvind under 90-talets början, och inte fick gehör för sina frågor hos vare sig myndigheter eller allmänheten. Men filmen handlar inte bara om politik. Det här är också en kärleksfilm, en film om sorg, livsglädje, humor och åtrå – allt får plats samtidigt. Även när livet känns som en mardröm. 

Jag har sett många av de dokumentärer, spelfilmer och tv-serier som skildrar de där mörkaste aidsåren. Oftast är det amerikanska produktioner, och det är nästan en lättnad att få se en fransk röst om den här tiden. För Campillo skildrar sorg utan att bli sentimental, samtidigt som han vågar vara betydligt mer sexuellt frispråkig än de flesta av sina amerikanska motsvarigheter. Ska jag ha någon invändning är det väl att det pratas en hel del om solidaritet med svaga grupper i den här filmen, medan de vita bögarna nästan helt dominerar filmen. 

Men som helhet är det här ändå något av ett mästerverk. En unik skildring av hur kampen kan ge en styrka att överleva – mitt i en tid av uppgivenhet och hopplöshet.