USA hindrar legaliseringen av cannabis i Uruguay

9:10 min

Det lilla sydamerikanska landet har hamnat i konflikt med USA på grund av sin cannabislagstiftning. Flera amerikanska banker hotar att stänga ner apotekens bankkonton, eftersom landets lagar förbjuder dem att hantera pengar från narkotikahandel.

Juan Vaz skjuter träplankorna åt sidan så att vi kan se in i rummet, fullt av cannabisplantor. Gula lampor ersätter solljuset. Det är vår i Uruguay och fortfarande för kallt för att plantorna ska kunna stå utomhus. Juan pekar ut de olika sorterna.

– De stora plantorna här närmast passar bra att röka efter lunch, de ger energi, ungefär som en espresso efter maten. De där borta är perfekta efter jobbet, när man behöver komma ner i varv. Och du ser den lilla plantan längst bort i hörnet? Den hjälper ifall du har sömnproblem, säger Juan Vaz, som jämför de olika sorterna med vindruvor.

– Beroende på vad du ätit och hur du känner dig, så kanske du vill ha syrah eller cabernet. För mig är det är ingen skillnad mellan att röka gräs och dricka ett gott vin, säger Juan Vaz.

Han driver Club Ganja, en av Uruguays runt 60 cannabisklubbar som startades efter legaliseringen för fyra år sen. Klubbarna får högst ha 45 medlemmar, som får konsumera 40 gram gräs var per månad. På väggen sitter en lista med statistik över medlemmarnas preferenser.

– Jag frågar om människor börjat röka mer efter legaliseringen. Juan Vaz kollega, Marco Algorta, svarar undvikande.

– En del som rökte sporadiskt förut, när de köpte dåligt gräs på svarta marknaden kanske har anpassat sin konsumtion nu när de har konstant tillgång till marijuana av bättre kvalité, säger Marco Algorta.

Till skillnad från andra länder som avkriminaliserat cannabis har Uruguay valt att låta staten kontrollera både produktion och distribution. Uruguayaner kan nu få tag på marijuana på tre sätt: De kan registrera sig för att odla själva hemma, de kan gå med i en cannabisklubb, eller de kan köpa på apotek. Det sista steget, försäljningen på apoteken, infördes först i juli i år.

– De 1200 paket jag fick sålde slut på en vecka! Det var galet, människor köade flera kvarter, säger Esteban Riviera när vi ses på hans apotek Pitagoras i Montevideo. Esteban förvånades över vilka det var som köpte.

– De allra flesta var över 30, 40 år. Vuxna människor som inte vill handla på svarta marknaden, säger Esteban. Han visar fingertrycksavläsaren som registrerade varje kund, och lät dem köpa paket med 5 gram marijuana, men högst 40 gram i månaden.

Men efter den första succéveckan fick Esteban Riviera ett brev av sin bank, spanskägda Santander. De meddelade att hans bankkonto skulle sägas upp om fem dagar. Det stod inte varför, och Esteban bad om ett möte med sin lokala bankchef.

Chefen sa att banken inte kunde ha en kund som sålde cannabis, även om det var lagligt i Uruguay så var de tvungna att följa amerikansk lag som förbjuder banker med filialer i USA att hantera pengar från narkotika. Esteban Riviera kontaktade det statliga cannabisinstitutet för att be om råd. Men de hade ingen lösning på problemet. Så Esteban, precis som många andra apotekare, valde att sluta sälja cannabis eftersom han annars skulle stå utan bankkonto.

– Regeringen skickade en delegation till Washington för att förhandla, men amerikanerna vill inte göra något undantag för Uruguay. USA kan alltså bestämma vilka lagar vi kan stifta här. Och vad har lilla Uruguay att sätta emot världens mäktigaste land? Ingenting, säger Esteban Reyes.

Det var George W Bush som 2001, genom Patriot Act, förbjöd banker i USA att hantera pengar från narkotikahandel. De många amerikanska delstater som har legaliserat cannabis de senaste åren har därför valt att bara använda lokala små banker, eller kontanter. Men för Uruguay, med 3 miljoner invånare, är inte det något alternativ. Landet har inga egna nationella banker och är dessutom en väldigt dollariserad ekonomi.

Den uruguayanska regeringen har knappt velat kommentera konflikten med USA. Men efter mycket tjat får jag en intervju med Diego Olivera, chef för den nationella drogkommissionen.

– Det politiska läget i USA idag är helt annorlunda jämfört med för fyra år sen, när vi antog cannabislagen, säger Diego Olivera, och bekräftar mellan raderna ryktet som går om att Barack Obama lovade att göra ett undantag för Uruguay – ett löfte som Donald Trump inte alls är intresserad av att hålla. Den uruguayanska regeringen har fått kritik för sin oförmåga att lösa frågan, inte minst efter den misslyckade förhandlingsresan till USA i september. Men Diego Olivera avfärdar den kritiken.

– När Uruguay skickade statssekreteraren och centralbankschefen till USA var det inte för att vi trodde att vi skulle få till en överenskommelse direkt, utan för att inleda en dialog, hävdar Diego Olivera. Han säger att det just nu inte finns någon lösning på problemet– enligt cannabislagen får marijuana bara säljas just i apoteken, och de behöver sina bankkonton. Ett fåtal apotek har fått dispens men hur länge är oklart.

– Vi hoppas att USA på sikt kommer ändra sina banklagar. 29 delstater i USA har helt eller delvis legaliserat cannabis. Vi tror att den federala lagen kommer ändras, eftersom de här bankreglerna drabbar även amerikaner, säger Diego Olivera.

Han menar att det är för tidigt att utvärdera om legaliseringen ökat användningen av cannabis i Uruguay, men säger att regeringen arbetar med att förebygga eventuellt missbruk och droganvändning bland minderåriga.

Tillbaka på Club Ganja låser Juan Vaz upp dörren till cannabisklubbens hjärta, där han klonar olika plantor, i jakt på den perfekta marijuanan. När jag frågar honom om den amerikanska lagen och bankernas beslut att stänga ner apotekarnas konton så tittar han bara på mig, och säger: ”var nu inte så svenskt naiv”.

– Både bankerna och politikerna tjänar på det nuvarande systemet, där pengar från den illegala knarkhandeln tvättas i bankerna eller blir bidrag till korrupta valkampanjer. De är inte intresserade av att cannabis legaliseras, säger Juan Vaz. Han förstår att regeringen blivit aningen handlingsförlamad av situationen.

– Det är som att du bestämmer dig för att åka ut och segla eftersom solen skiner – och plötsligt, när du redan gett dig av, så kommer ett oväder, säger Juan Vaz.